Хрватски бискупи:Мјере су ОК, ковид потврда упитна

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ- Хрватска бискупска конференција (ХБК) подржала је вакцинацију против корона вируса и све епидемиолошке мјере, али не и присилно увођење ковид потврда, јер, како кажу, то код грађана, који су сами одговорни за своје здравље, ствара природни отпор.

"Прихватамо епидемиолошке мере које захтевају самоизолацију, вакцинацију и друге облике заштите", наводи се у саопштењу Информативне католичке агенције (ИКА), које су потписали надбискуп ђаковачко-осјечки и председник Комисије ХБК Ђуро Хранић.

Указали су да нико није могао да предвиди овакву ситуацију која је све затекла и често, кажу, доводи у колизију основне вриједности и стечене личне слободе.

Наводе да стога не чуди што истовремено долази и до одређених друштвених спорова, иако, како кажу, различита мишљења сама по себи није нису нешто лоше за једно друштво јер то развија критички дух и демократичност и доприноси новим рјешењима.

"Међутим, данас као да није пожељно имати друкчији став, што продубљује поделе у друштво и до неповерења у државне и здравствене институције као и у саму науку, а неретко и до неповерења једних у друге", наводе из ХБК и констатују да то отвара простор псеудоначном говору све до теорија завјере.

Из ХБК поручују да као Црква грађане не могу да дијеле на вакцинисане и невакцинисане и констатују да у промовисању вакцинације виде разне манипулације од међународних корпорација и центара моћи, као и покушај одузимања личних слобода и задирање у достојанство савјести.

Јер, како наводе, свако треба да буде лично одговоран за своје здравље и да о томе самостално доноси одлуке.

Сматрају да би друштво и влада требало да поштују и да на вакцинацију не присиљавају појединце који, како наводе, имају озбиљне моралне приговоре и дилеме у вези са вакцинама.

ХБК у седам тачака износи ставове о борби против пандемије и истовремено позива фармацеутске фирме, здравствене агенције и међународне организације, као и све одговорне, а посебно политичаре, да се обезбједе услови за даље истраживање и проналажење етички прихватљивих вакцина које код вјерника и здравственим радницима неће стварати дилеме.

Указују на неопходно заједништво и личну одговорност и истичу да сваки покушај присиле и условљавања нужно, како кажу, са собом носи губитак повјерења.

Истичу да је ковид потврда ваљан и сигуран доказ заштите вакцинисаних и додају да тај документ не доводе у питање као епидемиолошку мјеру.

Истичу, међутим, да та потврде не би смела да доводи у питање принцип добровољности на вакцинацију и не треба, кажу, дозволити да она постане облик индиректне присиле на вакцинацију и условљавањем радног мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана