Hrvatski biskupi:Mjere su OK, kovid potvrda upitna

Tanjug
Foto: Ilustracija

ZAGREB- Hrvatska biskupska konferencija (HBK) podržala je vakcinaciju protiv korona virusa i sve epidemiološke mjere, ali ne i prisilno uvođenje kovid potvrda, jer, kako kažu, to kod građana, koji su sami odgovorni za svoje zdravlje, stvara prirodni otpor.

"Prihvatamo epidemiološke mere koje zahtevaju samoizolaciju, vakcinaciju i druge oblike zaštite", navodi se u saopštenju Informativne katoličke agencije (IKA), koje su potpisali nadbiskup đakovačko-osječki i predsednik Komisije HBK Đuro Hranić.

Ukazali su da niko nije mogao da predvidi ovakvu situaciju koja je sve zatekla i često, kažu, dovodi u koliziju osnovne vrijednosti i stečene lične slobode.

Navode da stoga ne čudi što istovremeno dolazi i do određenih društvenih sporova, iako, kako kažu, različita mišljenja sama po sebi nije nisu nešto loše za jedno društvo jer to razvija kritički duh i demokratičnost i doprinosi novim rješenjima.

"Međutim, danas kao da nije poželjno imati drukčiji stav, što produbljuje podele u društvo i do nepoverenja u državne i zdravstvene institucije kao i u samu nauku, a neretko i do nepoverenja jednih u druge", navode iz HBK i konstatuju da to otvara prostor pseudonačnom govoru sve do teorija zavjere.

Iz HBK poručuju da kao Crkva građane ne mogu da dijele na vakcinisane i nevakcinisane i konstatuju da u promovisanju vakcinacije vide razne manipulacije od međunarodnih korporacija i centara moći, kao i pokušaj oduzimanja ličnih sloboda i zadiranje u dostojanstvo savjesti.

Jer, kako navode, svako treba da bude lično odgovoran za svoje zdravlje i da o tome samostalno donosi odluke.

Smatraju da bi društvo i vlada trebalo da poštuju i da na vakcinaciju ne prisiljavaju pojedince koji, kako navode, imaju ozbiljne moralne prigovore i dileme u vezi sa vakcinama.

HBK u sedam tačaka iznosi stavove o borbi protiv pandemije i istovremeno poziva farmaceutske firme, zdravstvene agencije i međunarodne organizacije, kao i sve odgovorne, a posebno političare, da se obezbjede uslovi za dalje istraživanje i pronalaženje etički prihvatljivih vakcina koje kod vjernika i zdravstvenim radnicima neće stvarati dileme.

Ukazuju na neophodno zajedništvo i ličnu odgovornost i ističu da svaki pokušaj prisile i uslovljavanja nužno, kako kažu, sa sobom nosi gubitak povjerenja.

Ističu da je kovid potvrda valjan i siguran dokaz zaštite vakcinisanih i dodaju da taj dokument ne dovode u pitanje kao epidemiološku mjeru.

Ističu, međutim, da ta potvrde ne bi smela da dovodi u pitanje princip dobrovoljnosti na vakcinaciju i ne treba, kažu, dozvoliti da ona postane oblik indirektne prisile na vakcinaciju i uslovljavanjem radnog mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana