Хрватска: Ухапшено неколико особа због лажних ковид потврда

Срна
Хрватска: Ухапшено неколико особа због лажних ковид потврда

ЗАГРЕБ - Полиција у Загребу ухапсила је више особа у претресима због лажних ковид потврда.

Загребачка Полицијска управа наводи да је у току спровођење хитних истражних радњи.

“Полицијски службеници Полицијске управе загребачке у сарадњи с Директоратом полиције, Полицијским националним уредом за сузбијање корупције и организованог криминалитета, те у координацији с Уредом за сузбијање корупције и организованог криминалитета, започели су јутрос реализацију обимног криминалистичког истраживања због сумње на почињење коруптивних кривичних дјела у вези са издавањем ковид потврда”, наводи се у саопштењу.

Полиција додаје да ће након завршеног криминалистичког истраживања против осумњичених особа бити поднесена кривична пријава Уреду за сузбијање корупције и организованог криминалитета, а осумњичени ће бити предати притворском надзорнику.

Из извора блиских истрази медији сазнају да су међу осумњиченима и медицинска сестра која је невакцинисаним особама у систем уносила лажне податке о вакцинисању како би могли добити ковид потврде.

Неслужбено се сазнаје да је на основу фалсификованих података израђено на стотине ковид потврда. Особе заинтересоване за такве потврде за њих су давали новац, али још није познато о којим је износима ријеч.

Ово је наставак акције која је покренута још крајем прошле године када је ухапшена медицинска сестра из загребачког Дома здравља Запад коју се теретило да је за 500 до 1.200 куна издавала цовид потврде особама које нису вакцинисане. У њеном компјутеру су наводно пронађени подаци из којих произлази да је издато више хиљада лажних ковид потврда.

Из Ускока су потврдили да су у току хапшења и утврђивање хитних доказних радњи као резултат криминалистичког истраживања које се проводи у сарадњи с ПУ загребачком те да се хапшења и претреси обављају на подручју Града Загреба и Крапинско-загорске жупаније.

Након испитивања осумњичених Ускок ће “донијети одлуку о даљњем поступању у предметном случају о чему ће праводобно обавијестити јавност”, наводе у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана