Hrvatska: Uhapšeno nekoliko osoba zbog lažnih kovid potvrda

Srna
Hrvatska: Uhapšeno nekoliko osoba zbog lažnih kovid potvrda

ZAGREB - Policija u Zagrebu uhapsila je više osoba u pretresima zbog lažnih kovid potvrda.

Zagrebačka Policijska uprava navodi da je u toku sprovođenje hitnih istražnih radnji.

“Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u saradnji s Direktoratom policije, Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta, te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta, započeli su jutros realizaciju obimnog kriminalističkog istraživanja zbog sumnje na počinjenje koruptivnih krivičnih djela u vezi sa izdavanjem kovid potvrda”, navodi se u saopštenju.

Policija dodaje da će nakon završenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih osoba biti podnesena krivična prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta, a osumnjičeni će biti predati pritvorskom nadzorniku.

Iz izvora bliskih istrazi mediji saznaju da su među osumnjičenima i medicinska sestra koja je nevakcinisanim osobama u sistem unosila lažne podatke o vakcinisanju kako bi mogli dobiti kovid potvrde.

Neslužbeno se saznaje da je na osnovu falsifikovanih podataka izrađeno na stotine kovid potvrda. Osobe zainteresovane za takve potvrde za njih su davali novac, ali još nije poznato o kojim je iznosima riječ.

Ovo je nastavak akcije koja je pokrenuta još krajem prošle godine kada je uhapšena medicinska sestra iz zagrebačkog Doma zdravlja Zapad koju se teretilo da je za 500 do 1.200 kuna izdavala covid potvrde osobama koje nisu vakcinisane. U njenom kompjuteru su navodno pronađeni podaci iz kojih proizlazi da je izdato više hiljada lažnih kovid potvrda.

Iz Uskoka su potvrdili da su u toku hapšenja i utvrđivanje hitnih dokaznih radnji kao rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u saradnji s PU zagrebačkom te da se hapšenja i pretresi obavljaju na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije.

Nakon ispitivanja osumnjičenih Uskok će “donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost”, navode u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana