Хрватска у Шенгену упркос извјештајима о кршењу људских права

Срна
Хрватска у Шенгену упркос извјештајима о кршењу људских права

БРИСЕЛ - Данашња одлука Европског савјета да се Хрватска прими у Шенгенску зону, упркос константним извјештајима о честом кршењу закона ЕУ и међународног закона о људским правима које чине хрватске власти и граничари, показује непоштовање привржености ЕУ фундаменталним правима, наводи се у саопштењу осам водећих хуманитарних и организација за људска права.

Саопштење су потписали "Хјумен рајтс воч", "Амнести интернешнел", Мрежа за праћење нарушавања граница, Центар за мировне студије, Дански савјет за избјеглице, Европски савјет за избеглице и прогнана лица, "Оксфам" и Међународни одбор за спасавање.

У саопштењу се наводи да одлука Савјета није изненађујућа, ако се узму у обзир раније процјене Европске комисије и Европског савјета да је Хрватска испунила техничке услове за придруживање Шенгенској зони и позитивна препорука Европског парламента прошлог мјесеца.

"Институције ЕУ често су окретале главу на бројне доказе систематског кршења људских права на спољној граници ЕУ, укључујући у Хрватској, и награђивале жтактику тешке рукеж која је утврђивала границе и спречавала људе да, у потрази за заштитом, по сваку цијену уђу у ЕУ", истиче се у саопштењу.

Организације наглашавају да је одлука Савјета, која је донесена упркос документованим кршењима људских права, симптом вишег императива политике ЕУ који стално жртвује основна права за оно што се приказује као сигурност граница.

У саопштењу, које је објавио "Хјумен рајтс воч", наведено је и то да одлука Савјета поставља лош преседан за будуће проширење Шенгенске зоне и намјеру ЕУ да наметне стандарде људских права унутар Шенгена.

Организације су документовале да хрватске власти избјеглицама, мигрантима и тражиоцима азила стално забрањују приступ територији и процедури за добијање азила, те да их протјерују колективно, укључујући уз употребу насиља.

Невладине организације забиљежиле су и бројне случајеве насиља над немоћнима, до нивоа мучења и малтретирања, којима се крши Трећи члан Европске конвенције о људским правима, чији је чланица Хрватска.

Према подацима Данског савјета за избјеглице, од почетка августа је са хрватске границе противзаконито потиснуто 1.395 људи.

Организације напомињу да хрватске власти, упркос доказима о кршењу правила ЕУ, нису спровеле правовремене, детаљне и независне истраге о неприкладном понашању хрватске полиције.

Савјет ЕУ за унутрашње послове подржао је данас улазак Хрватске у Шенгенску зону од 1. јануара.

Придруживањем Шенгену, граница између Хрватске и других чланица ЕУ, укључујући Словенију и Мађарску, биће уклоњена, са циљем да се омогући слободно кретање људи и робе. Гранична контрола остаће на границама Хрватске са БиХ, Србијом и Црном Гором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана