Hrvatska u Šengenu uprkos izvještajima o kršenju ljudskih prava

Srna
Hrvatska u Šengenu uprkos izvještajima o kršenju ljudskih prava

BRISEL - Današnja odluka Evropskog savjeta da se Hrvatska primi u Šengensku zonu, uprkos konstantnim izvještajima o čestom kršenju zakona EU i međunarodnog zakona o ljudskim pravima koje čine hrvatske vlasti i graničari, pokazuje nepoštovanje privrženosti EU fundamentalnim pravima, navodi se u saopštenju osam vodećih humanitarnih i organizacija za ljudska prava.

Saopštenje su potpisali "Hjumen rajts voč", "Amnesti internešnel", Mreža za praćenje narušavanja granica, Centar za mirovne studije, Danski savjet za izbjeglice, Evropski savjet za izbeglice i prognana lica, "Oksfam" i Međunarodni odbor za spasavanje.

U saopštenju se navodi da odluka Savjeta nije iznenađujuća, ako se uzmu u obzir ranije procjene Evropske komisije i Evropskog savjeta da je Hrvatska ispunila tehničke uslove za pridruživanje Šengenskoj zoni i pozitivna preporuka Evropskog parlamenta prošlog mjeseca.

"Institucije EU često su okretale glavu na brojne dokaze sistematskog kršenja ljudskih prava na spoljnoj granici EU, uključujući u Hrvatskoj, i nagrađivale žtaktiku teške rukež koja je utvrđivala granice i sprečavala ljude da, u potrazi za zaštitom, po svaku cijenu uđu u EU", ističe se u saopštenju.

Organizacije naglašavaju da je odluka Savjeta, koja je donesena uprkos dokumentovanim kršenjima ljudskih prava, simptom višeg imperativa politike EU koji stalno žrtvuje osnovna prava za ono što se prikazuje kao sigurnost granica.

U saopštenju, koje je objavio "Hjumen rajts voč", navedeno je i to da odluka Savjeta postavlja loš presedan za buduće proširenje Šengenske zone i namjeru EU da nametne standarde ljudskih prava unutar Šengena.

Organizacije su dokumentovale da hrvatske vlasti izbjeglicama, migrantima i tražiocima azila stalno zabranjuju pristup teritoriji i proceduri za dobijanje azila, te da ih protjeruju kolektivno, uključujući uz upotrebu nasilja.

Nevladine organizacije zabilježile su i brojne slučajeve nasilja nad nemoćnima, do nivoa mučenja i maltretiranja, kojima se krši Treći član Evropske konvencije o ljudskim pravima, čiji je članica Hrvatska.

Prema podacima Danskog savjeta za izbjeglice, od početka avgusta je sa hrvatske granice protivzakonito potisnuto 1.395 ljudi.

Organizacije napominju da hrvatske vlasti, uprkos dokazima o kršenju pravila EU, nisu sprovele pravovremene, detaljne i nezavisne istrage o neprikladnom ponašanju hrvatske policije.

Savjet EU za unutrašnje poslove podržao je danas ulazak Hrvatske u Šengensku zonu od 1. januara.

Pridruživanjem Šengenu, granica između Hrvatske i drugih članica EU, uključujući Sloveniju i Mađarsku, biće uklonjena, sa ciljem da se omogući slobodno kretanje ljudi i robe. Granična kontrola ostaće na granicama Hrvatske sa BiH, Srbijom i Crnom Gorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana