Хрватска: Суд "озаконио" усташки поздрав, десница одушевљена

Srna
Хрватска: Суд "озаконио" усташки поздрав, десница одушевљена

ЗАГРЕБ - Високи прекршајни суд у Загребу озаконио је усташки поздрав "За дом спремни!" на почетку пјесме Марка Перковића Томпсона "Бојна Чавоглаве", што је изазвало одушевљење у добром дијелу хрватске јавности, а посебно деснице. Тако "Домовински покрет" Мирослава Шкоре, који ће према свим анкетама бити трећа по снази странка у парламенту и одлучивати о саставу владе, поздравља ову одлуку.



Шкоро тврди да је "апсурд што је тај поздрав уопште довођен у питање".

Он је за портал "Директно" изједначио некадашње југословенске симболе са фашистичким и позвао се на резолуцију Савјета Европе.

Познати хрватски адвокат и колумниста Звонимир Ходак сматра да је пресуда којом је озакоњен усташки поздрав "најбоља и највећа ствар коју је неки суд у Хрватској направио".

Он указује на чињеницу да је 20 судија, велико и опште вијеће Прекршајног суда, донијело одлуку које се све прекршајне судије у Хрватској морају придржавати.

"То је преседанска одлука - 15 судија је против да се За дом спремни! сматра прекршајем и ремећењем јавног реда и мира, четворица су била за то да се поздрав примјењује у негативном контексту, док је само један неутралан", наводи Ходак.

Историчар Славко Голдштајн, који је био члан Вијећа за суочавање са посљедицама владавине недемократских режима, сматра да одлука Суда није заснована на здравим либерално-демократским основама.

Он за ову одлуку окривљује Владу Хрватске, која је "куповала вријеме не радећи ништа годину дана, док је Вијеће радило, а када је добила документ са низом препорука шта да уради према тим препорукама - није урадила ништа".

"Суд је дозволио За дом спремни! на почетку Томпсонове пјесме Бојна Чавоглаве, односно навео да се то неће кажњавати, али то не вриједи за опште кориштење тог поздрава", сматра Голдштајн.

Лидер лијевог ХНС-а Иван Врдољак у својој објави на "Фејсбуку" критикује задовољство неких хрватских политичара због пресуде и пита: "Шта је сљедеће - шетња Осијеком на тргу Главашевих црних кошуља?".

"Зар заиста неко мисли да је било исправно слати Осјечане, националне мањине и Хрвате неистомишљенике у логоре?", упитао је Врдољак лидера "Домовинског покрета" Мирослава Шкору, љубитеља Томпсоновог усташког хита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана