Hrvatska: Sud "ozakonio" ustaški pozdrav, desnica oduševljena

Srna
Hrvatska: Sud "ozakonio" ustaški pozdrav, desnica oduševljena

ZAGREB - Visoki prekršajni sud u Zagrebu ozakonio je ustaški pozdrav "Za dom spremni!" na početku pjesme Marka Perkovića Tompsona "Bojna Čavoglave", što je izazvalo oduševljenje u dobrom dijelu hrvatske javnosti, a posebno desnice. Tako "Domovinski pokret" Miroslava Škore, koji će prema svim anketama biti treća po snazi stranka u parlamentu i odlučivati o sastavu vlade, pozdravlja ovu odluku.



Škoro tvrdi da je "apsurd što je taj pozdrav uopšte dovođen u pitanje".

On je za portal "Direktno" izjednačio nekadašnje jugoslovenske simbole sa fašističkim i pozvao se na rezoluciju Savjeta Evrope.

Poznati hrvatski advokat i kolumnista Zvonimir Hodak smatra da je presuda kojom je ozakonjen ustaški pozdrav "najbolja i najveća stvar koju je neki sud u Hrvatskoj napravio".

On ukazuje na činjenicu da je 20 sudija, veliko i opšte vijeće Prekršajnog suda, donijelo odluku koje se sve prekršajne sudije u Hrvatskoj moraju pridržavati.

"To je presedanska odluka - 15 sudija je protiv da se Za dom spremni! smatra prekršajem i remećenjem javnog reda i mira, četvorica su bila za to da se pozdrav primjenjuje u negativnom kontekstu, dok je samo jedan neutralan", navodi Hodak.

Istoričar Slavko Goldštajn, koji je bio član Vijeća za suočavanje sa posljedicama vladavine nedemokratskih režima, smatra da odluka Suda nije zasnovana na zdravim liberalno-demokratskim osnovama.

On za ovu odluku okrivljuje Vladu Hrvatske, koja je "kupovala vrijeme ne radeći ništa godinu dana, dok je Vijeće radilo, a kada je dobila dokument sa nizom preporuka šta da uradi prema tim preporukama - nije uradila ništa".

"Sud je dozvolio Za dom spremni! na početku Tompsonove pjesme Bojna Čavoglave, odnosno naveo da se to neće kažnjavati, ali to ne vrijedi za opšte korištenje tog pozdrava", smatra Goldštajn.

Lider lijevog HNS-a Ivan Vrdoljak u svojoj objavi na "Fejsbuku" kritikuje zadovoljstvo nekih hrvatskih političara zbog presude i pita: "Šta je sljedeće - šetnja Osijekom na trgu Glavaševih crnih košulja?".

"Zar zaista neko misli da je bilo ispravno slati Osječane, nacionalne manjine i Hrvate neistomišljenike u logore?", upitao je Vrdoljak lidera "Domovinskog pokreta" Miroslava Škoru, ljubitelja Tompsonovog ustaškog hita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana