Хрватска спрема Резолуцију о дебљини

ГС
Хрватска спрема Резолуцију о дебљини

Посланици у хрватском парламенту подржали су данас приједлог Одбора за здравство и социјалну политику да се усвоји Резолуција о дебљини, уз упозорење да Хрватска има највећи постотак претилих особа у ЕУ.

Заложили су се за здраву исхрану у вртићима и школама и промовисање кретања и спорта. Резолуцијом се предлаже да све надлежне институције предузму све одговарајуће кораке у вези са спрјечавањем, дијагностиковањем и лијечењем дебљине у сврху смањења броја обољелих од дебљине.

Предлаже се промоција здравог начина живота, посебно здраву исхрану, физичку активност, одржавање одговарајуће тјелесне масе, непушење, избјегавање прекомјерне конзумације алкохола и контролу повишених вриједности притиска и масноћа.

У име предлагача Рената Сабљар Драчевац рекла је да би доношење Резолуције требало да буде један од доприноса смањењу преваленције прекомјерне тежине, унапрјеђењу здравља, спрјечавања болести и подизања квалитета и дужине живота свих, а поготово младих нараштаја.

Сабљар Драчевац је упозорила да, према подацима Евростата, Хрватска уз Малту има од свих земаља ЕУ највећу преваленцију особа с прекомјерном тјелесном масом и дебљином. Изнијела је податак да је 2019. само 34 одсто одраслих у Хрватској имало нормалну тјелесну масу, а чак 65 одсто прекомјерну, од чега 23 одсто њих дебљину.

Сабљар Драчевац упозорила је и да процјене показују да ће удио особа с дебљином у Хрватској до 2030. износити 32,4 посто. Такође, процјењује се да ће удио дјеце с дебљином у тој години износити 23,19 посто за доб од пет до девет година, те њих 16.37 одсто за доб од 10 до 19 година, пренијела је Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана