Hrvatska sprema Rezoluciju o debljini

GS
Hrvatska sprema Rezoluciju o debljini

Poslanici u hrvatskom parlamentu podržali su danas prijedlog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku da se usvoji Rezolucija o debljini, uz upozorenje da Hrvatska ima najveći postotak pretilih osoba u EU.

Založili su se za zdravu ishranu u vrtićima i školama i promovisanje kretanja i sporta. Rezolucijom se predlaže da sve nadležne institucije preduzmu sve odgovarajuće korake u vezi sa sprječavanjem, dijagnostikovanjem i liječenjem debljine u svrhu smanjenja broja oboljelih od debljine.

Predlaže se promocija zdravog načina života, posebno zdravu ishranu, fizičku aktivnost, održavanje odgovarajuće tjelesne mase, nepušenje, izbjegavanje prekomjerne konzumacije alkohola i kontrolu povišenih vrijednosti pritiska i masnoća.

U ime predlagača Renata Sabljar Dračevac rekla je da bi donošenje Rezolucije trebalo da bude jedan od doprinosa smanjenju prevalencije prekomjerne težine, unaprjeđenju zdravlja, sprječavanja bolesti i podizanja kvaliteta i dužine života svih, a pogotovo mladih naraštaja.

Sabljar Dračevac je upozorila da, prema podacima Evrostata, Hrvatska uz Maltu ima od svih zemalja EU najveću prevalenciju osoba s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom. Iznijela je podatak da je 2019. samo 34 odsto odraslih u Hrvatskoj imalo normalnu tjelesnu masu, a čak 65 odsto prekomjernu, od čega 23 odsto njih debljinu.

Sabljar Dračevac upozorila je i da procjene pokazuju da će udio osoba s debljinom u Hrvatskoj do 2030. iznositi 32,4 posto. Takođe, procjenjuje se da će udio djece s debljinom u toj godini iznositi 23,19 posto za dob od pet do devet godina, te njih 16.37 odsto za dob od 10 do 19 godina, prenijela je Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana