Хрватска: Ситуација изразито тешка у сјеверним жупанијама, пацијенти у шаторима

Срна
Хрватска: Ситуација изразито тешка у сјеверним жупанијама, пацијенти у шаторима

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске љекарске коморе Крешимир Луетић изјавио је да је ситуација у вези са епидемијом вируса корона у сјеверним хрватским жупанијама изразито тешка, о чему свједочи чињеница да се, привремено или трајно, шатори пуне пацијентима.

Он је подсјетио да су сјеверне хрватске жупаније међу најлошијим регијама у ЕУ по епидемиолошким параметрима.

“Јасно је да смо епидемиолошки у критичној фази. С обзиром на број преминулих, ако се овај темпо настави, вирус корона ће бити водећи узрок смртности на дневном нивоу у Хрватској”, поручио је Луетић.

Према његовим ријечима, у Клиничкој болници “Дубрава” свакодневно се отварају нова одјељења и прима се 20 до 30 пацијената.

“Сада смо попунили капацитете од 450 лежајева, а максимум нам је око 600. Када то попунимо, мораће се тражити алтернативна рјешења. Сви ми који радимо са ковид пацијентима, а у клиничкој медицини смо више од 20 година, нисмо навикли на оволико смртних исхода”, нагласио је Луетић.

Говорећи о увођењу строжих епидемиолошких мјера, он је рекао да су их тражили још од 2. новембра, а од тада је број обољелих удвостручен, а број пацијената на респиратору утростручен, преноси портал “Индекс”.

“Треба их хитно донијети јер једино њима ћемо контролисати епидемију”, поручио је Луетић.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да ће сутра бити објављене нове строже епидемиолошке мјере које ће трајати до пред Божић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана