Hrvatska: Situacija izrazito teška u sjevernim županijama, pacijenti u šatorima

Srna
Hrvatska: Situacija izrazito teška u sjevernim županijama, pacijenti u šatorima

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske ljekarske komore Krešimir Luetić izjavio je da je situacija u vezi sa epidemijom virusa korona u sjevernim hrvatskim županijama izrazito teška, o čemu svjedoči činjenica da se, privremeno ili trajno, šatori pune pacijentima.

On je podsjetio da su sjeverne hrvatske županije među najlošijim regijama u EU po epidemiološkim parametrima.

“Jasno je da smo epidemiološki u kritičnoj fazi. S obzirom na broj preminulih, ako se ovaj tempo nastavi, virus korona će biti vodeći uzrok smrtnosti na dnevnom nivou u Hrvatskoj”, poručio je Luetić.

Prema njegovim riječima, u Kliničkoj bolnici “Dubrava” svakodnevno se otvaraju nova odjeljenja i prima se 20 do 30 pacijenata.

“Sada smo popunili kapacitete od 450 ležajeva, a maksimum nam je oko 600. Kada to popunimo, moraće se tražiti alternativna rješenja. Svi mi koji radimo sa kovid pacijentima, a u kliničkoj medicini smo više od 20 godina, nismo navikli na ovoliko smrtnih ishoda”, naglasio je Luetić.

Govoreći o uvođenju strožih epidemioloških mjera, on je rekao da su ih tražili još od 2. novembra, a od tada je broj oboljelih udvostručen, a broj pacijenata na respiratoru utrostručen, prenosi portal “Indeks”.

“Treba ih hitno donijeti jer jedino njima ćemo kontrolisati epidemiju”, poručio je Luetić.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da će sutra biti objavljene nove strože epidemiološke mjere koje će trajati do pred Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana