Хрватска: СДП прикупља потписе да право на абортус уђе у Устав

Танјуг
Foto: Агенције

ЗАГРЕБ- Предсједник опозиционе СДП Пеђа Грбин најавио је данас да ће започети прикупљање потписа посланика да се у саборску процедуру уврсти расправа о промјени Устава како би се у највиши државни акт вратило право жене на побачај, а ако та иницијатива не успије прикупљаће, каже, потписе за одржавање референдума.

"Право жене на избор је темељно људско право за које ће се СДП борити тако да буде заштићено, а може бити заштићено једино да ''црно на бијело'' буде уписано у Устав", рекао је Грбин на конференцији за новинаре.

Докле год одлука о томе да хрватске жене имају право на избор не буде јасно и чврсто уписана у Устав, опасност из Америке пријети и код нас, а ми нећемо допустити да се у Хрватској догоди амерички или, још горе, пољски сценарио у којем се труднице уписују у некакав регистар како би биле праћене и под контролом. рекао је Грбин.

"За нас је то цивилизацијско питање, зато с колегама из прогресивне опозиције покрећемо иницијативу да се кроз Сабор и парламентарну расправу обезбиједи да то право уђе у Устав - да жена слободно и самостално одлучује о рађању, а задатак је државе да обезбиједи претпоставке за остваривање тог права", рекао је Грбин, пренијели су хрватски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана