Hrvatska: SDP prikuplja potpise da pravo na abortus uđe u Ustav

Tanjug
Foto: Agencije

ZAGREB- Predsjednik opozicione SDP Peđa Grbin najavio je danas da će započeti prikupljanje potpisa poslanika da se u saborsku proceduru uvrsti rasprava o promjeni Ustava kako bi se u najviši državni akt vratilo pravo žene na pobačaj, a ako ta inicijativa ne uspije prikupljaće, kaže, potpise za održavanje referenduma.

"Pravo žene na izbor je temeljno ljudsko pravo za koje će se SDP boriti tako da bude zaštićeno, a može biti zaštićeno jedino da ''crno na bijelo'' bude upisano u Ustav", rekao je Grbin na konferenciji za novinare.

Dokle god odluka o tome da hrvatske žene imaju pravo na izbor ne bude jasno i čvrsto upisana u Ustav, opasnost iz Amerike prijeti i kod nas, a mi nećemo dopustiti da se u Hrvatskoj dogodi američki ili, još gore, poljski scenario u kojem se trudnice upisuju u nekakav registar kako bi bile praćene i pod kontrolom. rekao je Grbin.

"Za nas je to civilizacijsko pitanje, zato s kolegama iz progresivne opozicije pokrećemo inicijativu da se kroz Sabor i parlamentarnu raspravu obezbijedi da to pravo uđe u Ustav - da žena slobodno i samostalno odlučuje o rađanju, a zadatak je države da obezbijedi pretpostavke za ostvarivanje tog prava", rekao je Grbin, prenijeli su hrvatski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana