Хрватска: Путничким агенцијама пријете стечаји

АА
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ- Удруга Глас подузетника послала је допис Влади Републике Хрватске, Министарству финанција и Министарству туризма и спорта у којем су упозорили на неповољну ситуацију у којој су се нашле путничке агенције, јавља Агенција Анадолија (АА).

Удруга Глас подузетника (УГП) упозорава како ова дјелатности туристичког сектора, који биљежи пад промета у просјеку 80 посто, нема право на надокнаду фиксних трошкова јер никад нису биле формално затворене.

УГП сматра како су путничке агенције у цијелости заборављене од стране надлежног министарства, као и од Владе Републике Хрватске.

УГП је затражио од Владе Републике Хрватске и од Министарства финанција да се свим путничким агенцијама које имају пад промета већи од 60 посто исплати накнада за фиксне трошкове.

Иако нису формално затворени, пад њихова пословања настао је управо због пандемије вируса ЦОВИД-19 и епидемиолошких мјера Националног стожера цивилне заштите, наводи УГП.

Ова удруга тражили убрзавање процеса за добивање кредита који би омогућили опстанак путничких агенција којима су, како истичу, кредити за ликвидност код комерцијалних банака у потпуности недоступни, као и ЦОВИД-19 кредити.

„Поновно су предложили и смањење ПДВ-а у туризму и угоститељству с обзиром да су све конкурентске државе смањиле су ПДВ у туризму, чиме ће бити јефтиније туристима сљедеће сезоне. Многе државе увидјеле су ситуацију и одлучиле су проактивно дјеловати, што Хрватска нажалост није учинила. Став УГП-а је да би ПДВ у туризму и угоститељству морао бити смањен на 13 посто, што би требало вриједити и за путничке агенције", стоји у саопштењу УГП-а.

У допису су истакли и да путничке агенције нису добиле тражене поврате средстава од партнера као што су хотели, превозници и авиопревозници, а својим купцима морају вратити сав новац. Стога власници путничких агенција траже продужење вриједности изданих ваучера најмање до краја 2021. године. То би омогућило стабилизирање пословања, извршење тражених поврата новца или остварење путовања, наводи УГП и додаје како је главни циљ оваквог потеза да не дође до стечаја стотина путничких агенција.

"Ми желимо под хитно почети радити! Спремни смо на то и то показујемо објавом свих путовања које смо већ најавили за идућу годину. Према информацијама с којима располажемо, наши путници спремни су ући у компромис за продужење својих воуцхера путовања. Наиме, путници већ готово годину дана нису путовали и видимо њихову велику жељу за путовањима те одмором. Потребна нам је само мала помоћ од Владе Републике Хрватске и Министарства туризма и спорта како бисмо стали на ноге те преживјели ове негативне финанцијске трошкове. Такођер, на тај начин дали бисмо нашим пословним партнерима могућност да уплаћене услуге искористимо с идућим путовањима", рекла је Габријела Кошчица, координаторица Пододбора за путничке агенције УГП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана