Hrvatska: Putničkim agencijama prijete stečaji

AA
Foto: Ilustracija

ZAGREB- Udruga Glas poduzetnika poslala je dopis Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu financija i Ministarstvu turizma i sporta u kojem su upozorili na nepovoljnu situaciju u kojoj su se našle putničke agencije, javlja Agencija Anadolija (AA).

Udruga Glas poduzetnika (UGP) upozorava kako ova djelatnosti turističkog sektora, koji bilježi pad prometa u prosjeku 80 posto, nema pravo na nadoknadu fiksnih troškova jer nikad nisu bile formalno zatvorene.

UGP smatra kako su putničke agencije u cijelosti zaboravljene od strane nadležnog ministarstva, kao i od Vlade Republike Hrvatske.

UGP je zatražio od Vlade Republike Hrvatske i od Ministarstva financija da se svim putničkim agencijama koje imaju pad prometa veći od 60 posto isplati naknada za fiksne troškove.

Iako nisu formalno zatvoreni, pad njihova poslovanja nastao je upravo zbog pandemije virusa COVID-19 i epidemioloških mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, navodi UGP.

Ova udruga tražili ubrzavanje procesa za dobivanje kredita koji bi omogućili opstanak putničkih agencija kojima su, kako ističu, krediti za likvidnost kod komercijalnih banaka u potpunosti nedostupni, kao i COVID-19 krediti.

„Ponovno su predložili i smanjenje PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu s obzirom da su sve konkurentske države smanjile su PDV u turizmu, čime će biti jeftinije turistima sljedeće sezone. Mnoge države uvidjele su situaciju i odlučile su proaktivno djelovati, što Hrvatska nažalost nije učinila. Stav UGP-a je da bi PDV u turizmu i ugostiteljstvu morao biti smanjen na 13 posto, što bi trebalo vrijediti i za putničke agencije", stoji u saopštenju UGP-a.

U dopisu su istakli i da putničke agencije nisu dobile tražene povrate sredstava od partnera kao što su hoteli, prevoznici i avioprevoznici, a svojim kupcima moraju vratiti sav novac. Stoga vlasnici putničkih agencija traže produženje vrijednosti izdanih vaučera najmanje do kraja 2021. godine. To bi omogućilo stabiliziranje poslovanja, izvršenje traženih povrata novca ili ostvarenje putovanja, navodi UGP i dodaje kako je glavni cilj ovakvog poteza da ne dođe do stečaja stotina putničkih agencija.

"Mi želimo pod hitno početi raditi! Spremni smo na to i to pokazujemo objavom svih putovanja koje smo već najavili za iduću godinu. Prema informacijama s kojima raspolažemo, naši putnici spremni su ući u kompromis za produženje svojih vouchera putovanja. Naime, putnici već gotovo godinu dana nisu putovali i vidimo njihovu veliku želju za putovanjima te odmorom. Potrebna nam je samo mala pomoć od Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva turizma i sporta kako bismo stali na noge te preživjeli ove negativne financijske troškove. Također, na taj način dali bismo našim poslovnim partnerima mogućnost da uplaćene usluge iskoristimo s idućim putovanjima", rekla je Gabrijela Koščica, koordinatorica Pododbora za putničke agencije UGP-a.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana