Хрватска полиција тврди да не зна како су Нигеријци завршили у БиХ

Срна
Хрватска полиција тврди да не зна како су Нигеријци завршили у БиХ

ЗАГРЕБ - Из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Хрватске су реагујући на медијске наводе о незаконитом депортовању двојице нигеријских студената у БиХ, навели да не знају како су Нигеријци завршили у БиХ.

Полиција је за Хину потврдила да су 12. новембра петорица нигеријских држављана, вођа и четири студента, легално ушли у Хрватску и на подручју Истре учествовали у спортском такмичењу, да су вођа и један учесник такмичења легално напустили земљу летовима преко загребачког аеродрома док је један у Хрватској затражио азил.

За преосталу двојицу Нигеријаца полиција нема евидентиран легалан излаз из Хрватске.

“Двојица нигеријских држављана који се спомињу у медијима су се 16. новембра пријавили у један загребачки хостел да би се 18. новембра одјавили из хостела и уредно подмирили своја дуговања, узели своје ствари и документе те отишли у непознатом правцу. За њих немамо евидентиран легалан излаз из Хрватске те не можемо даље говорити о околностима како су се они нашли у БиХ”, рекла је портпарол МУП-а Марина Мандић.

Она је додала да полиција испитује да ли је ријеч о још једном покушају злоупотребе доласка на спортска такмичења.

Нигеријски студенти техничког универзитета Овери допутовали су у Загреб да би учествовали на Свјетском међууниверзитетском првенству у Пули.

Након завршетка такмичења у стоном тенису, они су кренули из Пуле за Загреб, одакле су 18. новембра требало преко Истанбула да одлете за главни град Нигерије Лагос.

Двојица осамнаестогодишњака из Нигерије испричала су за портал “Журнал” да их је хрватска полиција депортовала у БиХ третирајући их као илегалне мигранте упркос чињеници да су у Хрватску допутовали са важећим визама.

Они се тренутно као илегални имигранти налазе у Великој Кладуши.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана