Hrvatska policija tvrdi da ne zna kako su Nigerijci završili u BiH

Srna
Hrvatska policija tvrdi da ne zna kako su Nigerijci završili u BiH

ZAGREB - Iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Hrvatske su reagujući na medijske navode o nezakonitom deportovanju dvojice nigerijskih studenata u BiH, naveli da ne znaju kako su Nigerijci završili u BiH.

Policija je za Hinu potvrdila da su 12. novembra petorica nigerijskih državljana, vođa i četiri studenta, legalno ušli u Hrvatsku i na području Istre učestvovali u sportskom takmičenju, da su vođa i jedan učesnik takmičenja legalno napustili zemlju letovima preko zagrebačkog aerodroma dok je jedan u Hrvatskoj zatražio azil.

Za preostalu dvojicu Nigerijaca policija nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske.

“Dvojica nigerijskih državljana koji se spominju u medijima su se 16. novembra prijavili u jedan zagrebački hostel da bi se 18. novembra odjavili iz hostela i uredno podmirili svoja dugovanja, uzeli svoje stvari i dokumente te otišli u nepoznatom pravcu. Za njih nemamo evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te ne možemo dalje govoriti o okolnostima kako su se oni našli u BiH”, rekla je portparol MUP-a Marina Mandić.

Ona je dodala da policija ispituje da li je riječ o još jednom pokušaju zloupotrebe dolaska na sportska takmičenja.

Nigerijski studenti tehničkog univerziteta Overi doputovali su u Zagreb da bi učestvovali na Svjetskom međuuniverzitetskom prvenstvu u Puli.

Nakon završetka takmičenja u stonom tenisu, oni su krenuli iz Pule za Zagreb, odakle su 18. novembra trebalo preko Istanbula da odlete za glavni grad Nigerije Lagos.

Dvojica osamnaestogodišnjaka iz Nigerije ispričala su za portal “Žurnal” da ih je hrvatska policija deportovala u BiH tretirajući ih kao ilegalne migrante uprkos činjenici da su u Hrvatsku doputovali sa važećim vizama.

Oni se trenutno kao ilegalni imigranti nalaze u Velikoj Kladuši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana