Хрватска полиција спроводи истрагу након што је упуцан бјелоглави суп

Срна
Хрватска полиција спроводи истрагу након што је упуцан бјелоглави суп

ЗАГРЕБ - Полиција спроводи истрагу ко је код Имотског пуцао у бјелоглавог супа, законом заштићену птичију врсту, а који због повреда угинуо.

У бјелоглавог супа пуцано је прошле седмице. Птица је задобила прострелну рану у ногу, и збринута у специјализованом центру, али је два дана касније угинула од повреда.

Сплитско-далматинска полиција објавила је да је њеним колегама из Станице граничне полиције Имотски јуче јављено да је на подручју Вињана Доњих пронађен рањени бјелоглави суп. Птица је пронађена прошлог четвртка.

Утврђено је да је птица имала прострелну рану ноге, па су из полиције најавили да ће о свему обавијестити мјеродавно тужилаштво те да спроводе криминалистичко истраживање овог догађаја.

Бјелоглави суп највећа је птица у Хрватској, грабљивица која припада породици јастребова и стрвинара, а како се већ дуготрајно и континуирано води борба за опстанак те врсте, строго је заштићена Законом о заштити природе.

Позната је као "мртвоједућа" животињска врста, односно грабљивица која не лови нити убија животиње, него се храни мртвим плијеном, углавном једући лешеве оваца. Зато је сматрају и својеврсном "хигијеничарском службом" јер спречава евентуалне здравствено-хигијенске проблеме, што је и основни еколошки разлог њене заштите.

У Хрватској их се може наћи једино на подручју Кварнера, а највише их се угнијездило на острву Црес и њихова популација броји стотињак парова, преносе хрватски медији.

Осим уз специјалну дозволу, свим особама законом је забрањен сваки приступ унутар зоне бјелоглавих супова, осим домаћем становништву ако унутар зоне има земљиште у власништву, но и тим је особама строго забрањен приступ рубовима литица с копнене стране. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана