Hrvatska policija sprovodi istragu nakon što je upucan bjeloglavi sup

Srna
Hrvatska policija sprovodi istragu nakon što je upucan bjeloglavi sup

ZAGREB - Policija sprovodi istragu ko je kod Imotskog pucao u bjeloglavog supa, zakonom zaštićenu ptičiju vrstu, a koji zbog povreda uginuo.

U bjeloglavog supa pucano je prošle sedmice. Ptica je zadobila prostrelnu ranu u nogu, i zbrinuta u specijalizovanom centru, ali je dva dana kasnije uginula od povreda.

Splitsko-dalmatinska policija objavila je da je njenim kolegama iz Stanice granične policije Imotski juče javljeno da je na području Vinjana Donjih pronađen ranjeni bjeloglavi sup. Ptica je pronađena prošlog četvrtka.

Utvrđeno je da je ptica imala prostrelnu ranu noge, pa su iz policije najavili da će o svemu obavijestiti mjerodavno tužilaštvo te da sprovode kriminalističko istraživanje ovog događaja.

Bjeloglavi sup najveća je ptica u Hrvatskoj, grabljivica koja pripada porodici jastrebova i strvinara, a kako se već dugotrajno i kontinuirano vodi borba za opstanak te vrste, strogo je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode.

Poznata je kao "mrtvojeduća" životinjska vrsta, odnosno grabljivica koja ne lovi niti ubija životinje, nego se hrani mrtvim plijenom, uglavnom jedući leševe ovaca. Zato je smatraju i svojevrsnom "higijeničarskom službom" jer sprečava eventualne zdravstveno-higijenske probleme, što je i osnovni ekološki razlog njene zaštite.

U Hrvatskoj ih se može naći jedino na području Kvarnera, a najviše ih se ugnijezdilo na ostrvu Cres i njihova populacija broji stotinjak parova, prenose hrvatski mediji.

Osim uz specijalnu dozvolu, svim osobama zakonom je zabranjen svaki pristup unutar zone bjeloglavih supova, osim domaćem stanovništvu ako unutar zone ima zemljište u vlasništvu, no i tim je osobama strogo zabranjen pristup rubovima litica s kopnene strane. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana