Хрватска полиција оптужена за бруталност према мигрантима

Танјуг
Foto: Hayat

САРАЈЕВО- Дански хуманитарни радници стационирани на Балкану кажу да десетине миграната тврде да су се хрватски полицајци понашали брутално према њима када су покушали да уђу у ту земљу Европске уније, прије него што су по кратком поступку протjерани назад у Босну и Херцеговину.

Никола Бај, шеф данског Савјета за избјеглице (ДРЦ) у БиХ, рекао је за АП данас да је 149 миграната различитих националности, са којима је разговарало његово особље током протеклих 10 дана, навело да су били изложени крајње насилном третману од стране хрватске полиције.

Мигранти су навели да су их брутално и дуго премлаћивали, тјерали да се скину и присиљавали да леже као цјепанице наслагани једни на друге, рекао је Бај и додао да у два случаја имају извјештаје о тешком сексуалном злостављању.

Описујући свједочења као застрашујућа, генерална секретарка ДРЦ Шарлот Сленте, позвала је у писаном саопштењу на хитну акцију да се заустави систематска употреба насиља.

"Овакав третман људи, без обзира на њихов миграциони статус, не може и не би требало да прихвати ниједна европска земља, нити било која институција ЕУ'', додала је Сленте.

Организације за заштиту људских права годинама оптужују хрватску полицију за бруталност према мигрантима, што Хрватска непрестано негира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана