Hrvatska policija optužena za brutalnost prema migrantima

Tanjug
Foto: Hayat

SARAJEVO- Danski humanitarni radnici stacionirani na Balkanu kažu da desetine migranata tvrde da su se hrvatski policajci ponašali brutalno prema njima kada su pokušali da uđu u tu zemlju Evropske unije, prije nego što su po kratkom postupku protjerani nazad u Bosnu i Hercegovinu.

Nikola Baj, šef danskog Savjeta za izbjeglice (DRC) u BiH, rekao je za AP danas da je 149 migranata različitih nacionalnosti, sa kojima je razgovaralo njegovo osoblje tokom proteklih 10 dana, navelo da su bili izloženi krajnje nasilnom tretmanu od strane hrvatske policije.

Migranti su naveli da su ih brutalno i dugo premlaćivali, tjerali da se skinu i prisiljavali da leže kao cjepanice naslagani jedni na druge, rekao je Baj i dodao da u dva slučaja imaju izvještaje o teškom seksualnom zlostavljanju.

Opisujući svjedočenja kao zastrašujuća, generalna sekretarka DRC Šarlot Slente, pozvala je u pisanom saopštenju na hitnu akciju da se zaustavi sistematska upotreba nasilja.

"Ovakav tretman ljudi, bez obzira na njihov migracioni status, ne može i ne bi trebalo da prihvati nijedna evropska zemlja, niti bilo koja institucija EU'', dodala je Slente.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava godinama optužuju hrvatsku policiju za brutalnost prema migrantima, što Hrvatska neprestano negira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana