Хрватска: Обавезан пин за плаћање кредитним картицама

Танјуг
Хрватска: Обавезан пин за плаћање кредитним картицама

ЗАГРЕБ - Лично потписивање рачуна приликом куповине картицама у продавницама у Хрватској одлази у прошлост, јер се сва плаћања кредитним картицама морају ауторизовати пином у циљу повећања сигурности трансакција.

Корисници неких картица на тај начин ауторизују плаћање већ дуже вријеме, али се сада уписивање пина примјењује на све платне картице због европских правила за повећање безбједности платних трансакција, преноси Нови лист.

Прилагођавање новом начину плаћања трајаће неко вријеме - док се сви потрошачи не информишу о новим прописима и док се банке и трговци не прилагоде.

До сада је било правило да се тајни број који банка додјељује сваком кориснику картице уноси само кад грађани користе дебитну картицу којом подижу новац на банкомату.

Истовремено, почеле су припреме за нова правила, па је дио грађана још прије неколико година почео да добија нове кредитне картице, док су други корисници наставили да плаћају искључиво потписивањем рачуна.

Корисници Мастеркартица, наводи се као примјер, морали су укуцавати пин за рачуне веће од 100 куна (око 14 евра), док су за ниже износе користили бесконтактно плаћање стављањем картице на читач.

Према Хрватској народној банци, европска правила допуштају бесконтактно плаћање картицом појединачног рачуна до износа од 150 евра, али је већина банака у Хрватској тај износ ограничила на 100 куна.

У банкама су за Нови лист неслужбено потврдили да због примјене нових правила има тешкоћа не само у Хрватској, него у цијелој Европи.

Главни циљ тог правила је увођење конкуренције банкама како би се грађанима смањиле накнаде за плаћања чак за половину, јер све више њих купује робу путем интернета и мобилних телефона.

Тим правилима се омогућава да корисник банковног рачуна може наручену робу да плати преко овлашћене треће фирме, односно њене апликације за мобилни телефон.

Због тога грађани морају тој трећој фирми да уступе своје банковне податке, што тражи и већу безбједност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана