Hrvatska: Obavezan pin za plaćanje kreditnim karticama

Tanjug
Hrvatska: Obavezan pin za plaćanje kreditnim karticama

ZAGREB - Lično potpisivanje računa prilikom kupovine karticama u prodavnicama u Hrvatskoj odlazi u prošlost, jer se sva plaćanja kreditnim karticama moraju autorizovati pinom u cilju povećanja sigurnosti transakcija.

Korisnici nekih kartica na taj način autorizuju plaćanje već duže vrijeme, ali se sada upisivanje pina primjenjuje na sve platne kartice zbog evropskih pravila za povećanje bezbjednosti platnih transakcija, prenosi Novi list.

Prilagođavanje novom načinu plaćanja trajaće neko vrijeme - dok se svi potrošači ne informišu o novim propisima i dok se banke i trgovci ne prilagode.

Do sada je bilo pravilo da se tajni broj koji banka dodjeljuje svakom korisniku kartice unosi samo kad građani koriste debitnu karticu kojom podižu novac na bankomatu.

Istovremeno, počele su pripreme za nova pravila, pa je dio građana još prije nekoliko godina počeo da dobija nove kreditne kartice, dok su drugi korisnici nastavili da plaćaju isključivo potpisivanjem računa.

Korisnici Masterkartica, navodi se kao primjer, morali su ukucavati pin za račune veće od 100 kuna (oko 14 evra), dok su za niže iznose koristili beskontaktno plaćanje stavljanjem kartice na čitač.

Prema Hrvatskoj narodnoj banci, evropska pravila dopuštaju beskontaktno plaćanje karticom pojedinačnog računa do iznosa od 150 evra, ali je većina banaka u Hrvatskoj taj iznos ograničila na 100 kuna.

U bankama su za Novi list neslužbeno potvrdili da zbog primjene novih pravila ima teškoća ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj Evropi.

Glavni cilj tog pravila je uvođenje konkurencije bankama kako bi se građanima smanjile naknade za plaćanja čak za polovinu, jer sve više njih kupuje robu putem interneta i mobilnih telefona.

Tim pravilima se omogućava da korisnik bankovnog računa može naručenu robu da plati preko ovlašćene treće firme, odnosno njene aplikacije za mobilni telefon.

Zbog toga građani moraju toj trećoj firmi da ustupe svoje bankovne podatke, što traži i veću bezbjednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana