Хрватска наставља припреме за градњу одлагалишта нуклеарног отпада, отворен Информативни центар

Анадолија
Foto: Анадолија

ДВОР - Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране Кршко отворио је данас у Двору Информативни центар о радиоактивним отпаду, како би се грађани овог дијела Хрватске, али и БиХ “кроз мултимедијалне поставке едуковали о самом радиоактивном отпаду“.

Хрватска спроводи истражне радње на локацији бившег војног складишта Черкезовац - Трговска гора у Двору, гдје би се од 2033. године требало складиштити средње и ниско радиоактивни отпад из НЕ Кршко и медицински отпад и истрошени извори енергије из цијеле Хрватске.

Иако су позвани, представници локалне власти нису присуствовали отварању центра.

-Из средстава фонда ће се по доношењу уредбе Владе Републике Хрватске за допринос локалној заједници, а по добивању локацијске дозволе, исплаћивати локалној заједници осам милиона куна за развој пројеката које локална заједница предложи. А, до тада, негдје већ од идуће године добиваће 25 одсто тог износа годишње - казао је државни секретар Министарства привреде и одрживог развоја Хрватске Иво Милатић.

Представници власти, невладиних организација и грађани општина у БиХ у сливу ријеке Уне оштро се противе изградњи овог складишта јер сматрају да ће њим бити угрожен живот и здравље више од 230.000 грађана у БиХ. Ових дана стручни конзорцијум почиње радити на изради Студије утицаја на животну средину након чега слиједи издавање грађевинске дозволе.

-Збрињавање радиоактивног отпада је наша обавеза коју Европа тражи и ми ћемо је испоштовати овдје уз највише стандарде, односно само ако нам се кроз Студију утицаја на животну средину да „зелено свјетло“. Кроз написе у медијима схватили смо да јавност није информисана и управо зато смо се одлучили отворити овај центар како бисмо едуковали грађане и представнике власти и у БиХ и у Хрватској - казао је директор Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране Кршко Јосип Лебегнер.

Пројект складишта ће се реализовати на простору од 600.000 метара квадратних и према процјенама из 2018. године коштаће десет милиона евра.

Отпад ће се складиштити на период од 50 година, а у међувремену Хрватска мора одредити локацију за трајно одлагалиште радиоактивног отпада.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана