Hrvatska nastavlja pripreme za gradnju odlagališta nuklearnog otpada, otvoren Informativni centar

Anadolija
Foto: Anadolija

DVOR - Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško otvorio je danas u Dvoru Informativni centar o radioaktivnim otpadu, kako bi se građani ovog dijela Hrvatske, ali i BiH “kroz multimedijalne postavke edukovali o samom radioaktivnom otpadu“.

Hrvatska sprovodi istražne radnje na lokaciji bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac - Trgovska gora u Dvoru, gdje bi se od 2033. godine trebalo skladištiti srednje i nisko radioaktivni otpad iz NE Krško i medicinski otpad i istrošeni izvori energije iz cijele Hrvatske.

Iako su pozvani, predstavnici lokalne vlasti nisu prisustvovali otvaranju centra.

-Iz sredstava fonda će se po donošenju uredbe Vlade Republike Hrvatske za doprinos lokalnoj zajednici, a po dobivanju lokacijske dozvole, isplaćivati lokalnoj zajednici osam miliona kuna za razvoj projekata koje lokalna zajednica predloži. A, do tada, negdje već od iduće godine dobivaće 25 odsto tog iznosa godišnje - kazao je državni sekretar Ministarstva privrede i održivog razvoja Hrvatske Ivo Milatić.

Predstavnici vlasti, nevladinih organizacija i građani opština u BiH u slivu rijeke Une oštro se protive izgradnji ovog skladišta jer smatraju da će njim biti ugrožen život i zdravlje više od 230.000 građana u BiH. Ovih dana stručni konzorcijum počinje raditi na izradi Studije uticaja na životnu sredinu nakon čega slijedi izdavanje građevinske dozvole.

-Zbrinjavanje radioaktivnog otpada je naša obaveza koju Evropa traži i mi ćemo je ispoštovati ovdje uz najviše standarde, odnosno samo ako nam se kroz Studiju uticaja na životnu sredinu da „zeleno svjetlo“. Kroz napise u medijima shvatili smo da javnost nije informisana i upravo zato smo se odlučili otvoriti ovaj centar kako bismo edukovali građane i predstavnike vlasti i u BiH i u Hrvatskoj - kazao je direktor Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško Josip Lebegner.

Projekt skladišta će se realizovati na prostoru od 600.000 metara kvadratnih i prema procjenama iz 2018. godine koštaće deset miliona evra.

Otpad će se skladištiti na period od 50 godina, a u međuvremenu Hrvatska mora odrediti lokaciju za trajno odlagalište radioaktivnog otpada.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana