Хрватска хитно набавља ракетни систем противваздушне одбране од Француске

Танјуг
Хрватска хитно набавља ракетни систем противваздушне одбране од Француске

ЗАГРЕБ - Хрватска влада донијела је на данашњој сједници одлуку о хитној набавци ракетног система противваздушне одбране кратког домета од Француске, с тим у вези је прерасподјелила буџетска средства и овластила Министарство одбране да преузме обавезе за буџетска средства у периоду од 2024. до 2026.

"Околности које су се догодиле агресијом Руске Федерације на Украјину и пад беспилотне летјилице у Загребу указале су на нужност и неопходност прилагођавања приоритета и планова опремања Хрватске војске. Стога је набавка ракетног система противваздушне одбране домета постављена као највиши приоритет опремања у краткорочном раздобљу", појаснио је министар одбране Марио Баножић.

Француска је у оквиру имплементације Хрватско-француског стратешког партнерства, Политичке декларације потписане крајем новембра прошле године, понудила Хрватској јачање сарадње у одбрамбеним питањима.

У оквиру програма набавке борбених авиона Рафали, одобрила је донацију лансера система кратког домета оригиналног произвођача MBDA Франце, за заштиту ваздухопловне базе у којој ће се налазити авиони Рафали.

"У складу с потребама, ОС РХ исказале су захтјев за приоритетном набавом лансера система кратког домета Мистрал и ракета Мистрал 3. Наведена набавка је хитна и неодгодива мјера која је дугорочно сигурносно и одбрамбено важна за Хрватску ", навео је Баножић.

Набавка обухвата испоруку ракета Мистрал 3 и лансера система кратког домета с најновијом термалном камером, системом за шифровану електроничку идентификацију циљева и комплетом за координацију командовања и управљања.

Обезбјеђен је и пакет интегрисане логистичке подршке, обуку особља и техничку подршку произвођача.

Овај систем једноставно се интегрише с МБДА системом средњег домета вертикалног лансера МИЦА који користи исте ракете као авиони Рафале, чиме се поједностављује логистичка и оперативна подршка и одржавање, истакао је министар.

 "Авионима Рафали и земаљским системом Мистрал ће се остварити већ провјерена интеграција система противваздушне одбране кроз јединственост начела употребе и одрживости", додао је Баножић.

Осим повећања способности заштите ваздушног простора, нагласио је, набавку ракетног система противваздушне одбране кратког домета Мистрал омогућује и достизање захтјеваног нивоа НАТО Циљева способности.

"Понуда за набавку ракетног система противваздушне одбране кратког домета за склапање уговора износи 53.850.000 евра с отплатним роком од пет година, а обвезе Министарства одбране укључују и економско повећање цена и порез на додату вриједност те тако укупне обвезе Министарства износе 71.957.138 еура", навео је министар.

У овој години те обвезе износе 16.155.000 евра, у идућој 17.687.157 евра, у 2024. години 12.471.705 евра, у 2025. години 23.823.510 евра те у 2026. години 1.819.766 евра, пренијела је загребачка Н1 тв.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана