Hrvatska hitno nabavlja raketni sistem protivvazdušne odbrane od Francuske

Tanjug
Hrvatska hitno nabavlja raketni sistem protivvazdušne odbrane od Francuske

ZAGREB - Hrvatska vlada donijela je na današnjoj sjednici odluku o hitnoj nabavci raketnog sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa od Francuske, s tim u vezi je preraspodjelila budžetska sredstva i ovlastila Ministarstvo odbrane da preuzme obaveze za budžetska sredstva u periodu od 2024. do 2026.

"Okolnosti koje su se dogodile agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu i pad bespilotne letjilice u Zagrebu ukazale su na nužnost i neophodnost prilagođavanja prioriteta i planova opremanja Hrvatske vojske. Stoga je nabavka raketnog sistema protivvazdušne odbrane dometa postavljena kao najviši prioritet opremanja u kratkoročnom razdoblju", pojasnio je ministar odbrane Mario Banožić.

Francuska je u okviru implementacije Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva, Političke deklaracije potpisane krajem novembra prošle godine, ponudila Hrvatskoj jačanje saradnje u odbrambenim pitanjima.

U okviru programa nabavke borbenih aviona Rafali, odobrila je donaciju lansera sistema kratkog dometa originalnog proizvođača MBDA France, za zaštitu vazduhoplovne baze u kojoj će se nalaziti avioni Rafali.

"U skladu s potrebama, OS RH iskazale su zahtjev za prioritetnom nabavom lansera sistema kratkog dometa Mistral i raketa Mistral 3. Navedena nabavka je hitna i neodgodiva mjera koja je dugoročno sigurnosno i odbrambeno važna za Hrvatsku ", naveo je Banožić.

Nabavka obuhvata isporuku raketa Mistral 3 i lansera sistema kratkog dometa s najnovijom termalnom kamerom, sistemom za šifrovanu elektroničku identifikaciju ciljeva i kompletom za koordinaciju komandovanja i upravljanja.

Obezbjeđen je i paket integrisane logističke podrške, obuku osoblja i tehničku podršku proizvođača.

Ovaj sistem jednostavno se integriše s MBDA sistemom srednjeg dometa vertikalnog lansera MICA koji koristi iste rakete kao avioni Rafale, čime se pojednostavljuje logistička i operativna podrška i održavanje, istakao je ministar.

 "Avionima Rafali i zemaljskim sistemom Mistral će se ostvariti već provjerena integracija sistema protivvazdušne odbrane kroz jedinstvenost načela upotrebe i održivosti", dodao je Banožić.

Osim povećanja sposobnosti zaštite vazdušnog prostora, naglasio je, nabavku raketnog sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa Mistral omogućuje i dostizanje zahtjevanog nivoa NATO Ciljeva sposobnosti.

"Ponuda za nabavku raketnog sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa za sklapanje ugovora iznosi 53.850.000 evra s otplatnim rokom od pet godina, a obveze Ministarstva odbrane uključuju i ekonomsko povećanje cena i porez na dodatu vrijednost te tako ukupne obveze Ministarstva iznose 71.957.138 eura", naveo je ministar.

U ovoj godini te obveze iznose 16.155.000 evra, u idućoj 17.687.157 evra, u 2024. godini 12.471.705 evra, u 2025. godini 23.823.510 evra te u 2026. godini 1.819.766 evra, prenijela je zagrebačka N1 tv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana