Хрвати скривају масовне гробнице Срба

Глас Српске
Хрвати скривају масовне гробнице Срба

ЛИПИК - На православном гробљу у Кукуњевцу код Липика у Хрватској је јуче почела ексхумација 19 српских цивилних жртава које су 1991. године нестале у Пакрачкој Пољани, а представници Срба у Хрватској тврде да у западној Славонији постоје масовне гробнице Срба, које тамошња влада годинама скрива, јавила је Срна.

Ексхумацији, која се обавља по наредби Суда у Славонској Пожеги, присуствовали су члан Колегијума директора Института за тражење несталих лица БиХ Милан Богданић, представници хрватске Канцеларије за заробљена и нестала лица и Комисије за нестала лица Србије, а ексхумација ће трајати и данас.

Хрватска Влада је у новембру 1995. године из гробница у Пакрачкој Пољани ексхумирала и обавила обдукцију, а затим без идентификације на православном гробљу у Кукуњевцу сахранила 19 тијела Срба које је 1993. године ексхумирала Комисија УН.

Ова комисија, која је у новембру 1993. године ексхумирала тијела, детаљно је обрадила налазе и сахранила их на мјесту гдје су нађена и о томе је сачинила извјештај у коме сугерише да је ријеч о Србима које су у Пакрачкој Пољани убили припадници Хрватске војске.

Предсједник Српског демократског форума (СДФ) у Хрватској Вељко Џакула потврдио је наводе "Веритаса" да у западној Славонији постоје скривене масовне гробнице Срба, јер у ранијим гробницама нису пронађени скелетни остаци, те да се на том подручју још тражи више од 1.100 несталих.

Џакула је навео да је, према процјенама СДФ-а, само у Пакрачкој Пољани убијено неколико стотина Срба, те да је у западној Славонији порушено више од 10.000 српских кућа, док је до сада обновљено свега 600.

Он сматра да је хрватска Влада пуних 15 година свјесно ћутала и гурала у заборав случај 19 ексхумираних, али још неидентификованих српских цивила који су 1991. године нестали у Пакрачкој Пољани, јер је на тај начин жељела да прикрије ратне злочине почињене над Србима у западној Славонији.

- Влада Хрватске све ово вријеме није била спремна да идентификује побијене српске цивиле, поготово што су за неке од њих позната имена и презимена јер су код њих пронађена документа која су јасно указивала о коме се ради - истакао је Џакула.

Он оцјењује да је Хрватска избјегавала да идентификује тијела 19 ексхумираних цивила, јер би у том случају морала јасно да саопшти ко је извршио ратни злочин и покрене њихово процесуирање, што је неизбјежно у ситуацијама када постоје жртве цивили.

Штрбац 

Шеф Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац потврдио је да су од 19 српских цивила, које су припадници Хрватске војске покопали у Пакрачкој Пољани, 16 мушкарци и три жене којима су руке биле везане жицом на леђима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана