Hrvati skrivaju masovne grobnice Srba

Glas Srpske
Hrvati skrivaju masovne grobnice Srba

LIPIK - Na pravoslavnom groblju u Kukunjevcu kod Lipika u Hrvatskoj je juče počela ekshumacija 19 srpskih civilnih žrtava koje su 1991. godine nestale u Pakračkoj Poljani, a predstavnici Srba u Hrvatskoj tvrde da u zapadnoj Slavoniji postoje masovne grobnice Srba, koje tamošnja vlada godinama skriva, javila je Srna.

Ekshumaciji, koja se obavlja po naredbi Suda u Slavonskoj Požegi, prisustvovali su član Kolegijuma direktora Instituta za traženje nestalih lica BiH Milan Bogdanić, predstavnici hrvatske Kancelarije za zarobljena i nestala lica i Komisije za nestala lica Srbije, a ekshumacija će trajati i danas.

Hrvatska Vlada je u novembru 1995. godine iz grobnica u Pakračkoj Poljani ekshumirala i obavila obdukciju, a zatim bez identifikacije na pravoslavnom groblju u Kukunjevcu sahranila 19 tijela Srba koje je 1993. godine ekshumirala Komisija UN.

Ova komisija, koja je u novembru 1993. godine ekshumirala tijela, detaljno je obradila nalaze i sahranila ih na mjestu gdje su nađena i o tome je sačinila izvještaj u kome sugeriše da je riječ o Srbima koje su u Pakračkoj Poljani ubili pripadnici Hrvatske vojske.

Predsjednik Srpskog demokratskog foruma (SDF) u Hrvatskoj Veljko Džakula potvrdio je navode "Veritasa" da u zapadnoj Slavoniji postoje skrivene masovne grobnice Srba, jer u ranijim grobnicama nisu pronađeni skeletni ostaci, te da se na tom području još traži više od 1.100 nestalih.

Džakula je naveo da je, prema procjenama SDF-a, samo u Pakračkoj Poljani ubijeno nekoliko stotina Srba, te da je u zapadnoj Slavoniji porušeno više od 10.000 srpskih kuća, dok je do sada obnovljeno svega 600.

On smatra da je hrvatska Vlada punih 15 godina svjesno ćutala i gurala u zaborav slučaj 19 ekshumiranih, ali još neidentifikovanih srpskih civila koji su 1991. godine nestali u Pakračkoj Poljani, jer je na taj način željela da prikrije ratne zločine počinjene nad Srbima u zapadnoj Slavoniji.

- Vlada Hrvatske sve ovo vrijeme nije bila spremna da identifikuje pobijene srpske civile, pogotovo što su za neke od njih poznata imena i prezimena jer su kod njih pronađena dokumenta koja su jasno ukazivala o kome se radi - istakao je Džakula.

On ocjenjuje da je Hrvatska izbjegavala da identifikuje tijela 19 ekshumiranih civila, jer bi u tom slučaju morala jasno da saopšti ko je izvršio ratni zločin i pokrene njihovo procesuiranje, što je neizbježno u situacijama kada postoje žrtve civili.

Štrbac 

Šef Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac potvrdio je da su od 19 srpskih civila, koje su pripadnici Hrvatske vojske pokopali u Pakračkoj Poljani, 16 muškarci i tri žene kojima su ruke bile vezane žicom na leđima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana