Хиљаде вјерника на улицама, Пивљани пјешачили десет километара

Срна
Хиљаде вјерника на улицама, Пивљани пјешачили десет километара

ПОДГОРИЦА - Пивљани су данас од Пивског манастира до Цркве Светог Јована Крститеља у Плужинама препјешачили око 10 километара гдје су присуствовали молебану и литији.

Колону су предводили игумани Пивског и манастира Заграђе Јефтимије и Лазар, парох из Плужина Мирослав Михаиловић и архимандрит кијевско-печерске ларве Петар Петрић.

Архимандрит Петар нагласио је да је Црна Гора највећи православни храм на свијету и да они који су постављени од народа треба да чују глас који им поручује да не дирају оно што се дирати не смије.

Према његовим ријечима, у Црној Гори су васкрснули и вјера и народ, а празник васкрсења је увијек празник побједе.

Учесници литије поручили су да неће дати светиње. Протојерех ставрофор Миодраг Тодоровић из Никшића рекао је у бесједи да би се народ, ако да светиње, наругао слави, прошлости, садашњости и будућности.

“Ови који су донијели овај пропис да од светиња праве трговачке дућане нису свјесни да су то донијели против себе, своје душе, против својих ближњих, предака и потомака”, истакао је Тодоровић.

Од Пивског манастира до Плужина данас је донесена идентична копија Пресвете Богородице Печерске која је на запад Украјине дошла 1595. године као дар народа браћи у Црној Гори.

Та икона ће се налазити у Манастиру Заграђе док Његово преосвештенство митрополит црногорско приморски Амфилохије не донесе одлуку гдје ће бити њено стално мјесто.

Свештенство је вечерас предводило литију у Даниловграду, а свештеник Борис Брајовић рекао је да се сада обнавља Црна Гора, да светиње неће дати и да је Бог са њима, те да се немају чега плашити.

Литија је послије молебана у Цркви Света Тројица и Старом Граду у Будви кренула ка Цркви Свете Петке. У литији је више хиљада људи, а предводи их предсједник општине Марко Царевић.

Литије које чине вјерници свих узраста кренуле су из Леденица, Драгошевог села, Ораховца, Костањице и Мориња ка Рисну.

На Сопоту су се ове литије сусреле са литијом Рисна, те су се заједно упутили на молебан Пресветој Богородици који служи Митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Хиљада вјерника на тргу у Никшићу

Хиљаде вјерника вечерас је у литији прошло улицама Никшића носећи иконе и свијеће у знак протеста због усвајања Закона о слободи вјероисповијести којим се пријети одузимањем црквене имовине, а поршку им је пружио и свештеник пољске православне цркве.
Претходно је у Цркви Светог Василија Острошког служен молебан, а касније се на градском Тргу слободе обратио протојереј Михаило Чиквин из пољске православне цркве, који је истакао да ово што се дешава у Црној Гори подржавају тамо одакле долази.

“Ми вас гледамо и подржавамо и осјећамо јединство”, рекао је Чиквин и додао да у очима оних који присуствују литији није видио страх, већ одважност, понос и мудрост.

Он је окупљенима поручио да је пред њима Свети Василије, иза истина, а да имају и одличног митрополита, епископе и свештенство, који их предводе.

“С друге стране, имате цијели православни и хришћански свијет иза себе који вас подржава, а изнад вас су Бог и његови анђели и зато немате чега да се бојите”, нагласио је пољски свештеник.

Он је додао да цијели свијет гледа народ у Црној Гори, те их је замолио да тако и наставе, јер се ових дана не рјешава само судбина српског народа и његове цркве, већ може бити и судбина цијелог свијета.

“Уз вас је истина и корачајте даље”, поручио је Чиквин.

Протојереј ставрофор Миодраг Тодоровић истакао да ће уз Божију помоћ побиједити.

“Да се и они, који позивају на нејединство, опамете, да их Бог благослови и да виде да је љепше бити у јединству него у нејединству, са народом, а не мимо народ”, поручио је Тодоровић.

Колашинци су вечерас послије молебана у Цркви светог Димитрија још једном у литији градским улицама показали неслагање са усвајањем Закона о слободи вјероисповијести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана