Hiljade vjernika na ulicama, Pivljani pješačili deset kilometara

Srna
Hiljade vjernika na ulicama, Pivljani pješačili deset kilometara

PODGORICA - Pivljani su danas od Pivskog manastira do Crkve Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama prepješačili oko 10 kilometara gdje su prisustvovali molebanu i litiji.

Kolonu su predvodili igumani Pivskog i manastira Zagrađe Jeftimije i Lazar, paroh iz Plužina Miroslav Mihailović i arhimandrit kijevsko-pečerske larve Petar Petrić.

Arhimandrit Petar naglasio je da je Crna Gora najveći pravoslavni hram na svijetu i da oni koji su postavljeni od naroda treba da čuju glas koji im poručuje da ne diraju ono što se dirati ne smije.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori su vaskrsnuli i vjera i narod, a praznik vaskrsenja je uvijek praznik pobjede.

Učesnici litije poručili su da neće dati svetinje. Protojereh stavrofor Miodrag Todorović iz Nikšića rekao je u besjedi da bi se narod, ako da svetinje, narugao slavi, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

“Ovi koji su donijeli ovaj propis da od svetinja prave trgovačke dućane nisu svjesni da su to donijeli protiv sebe, svoje duše, protiv svojih bližnjih, predaka i potomaka”, istakao je Todorović.

Od Pivskog manastira do Plužina danas je donesena identična kopija Presvete Bogorodice Pečerske koja je na zapad Ukrajine došla 1595. godine kao dar naroda braći u Crnoj Gori.

Ta ikona će se nalaziti u Manastiru Zagrađe dok Njegovo preosveštenstvo mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije ne donese odluku gdje će biti njeno stalno mjesto.

Sveštenstvo je večeras predvodilo litiju u Danilovgradu, a sveštenik Boris Brajović rekao je da se sada obnavlja Crna Gora, da svetinje neće dati i da je Bog sa njima, te da se nemaju čega plašiti.

Litija je poslije molebana u Crkvi Sveta Trojica i Starom Gradu u Budvi krenula ka Crkvi Svete Petke. U litiji je više hiljada ljudi, a predvodi ih predsjednik opštine Marko Carević.

Litije koje čine vjernici svih uzrasta krenule su iz Ledenica, Dragoševog sela, Orahovca, Kostanjice i Morinja ka Risnu.

Na Sopotu su se ove litije susrele sa litijom Risna, te su se zajedno uputili na moleban Presvetoj Bogorodici koji služi Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Hiljada vjernika na trgu u Nikšiću

Hiljade vjernika večeras je u litiji prošlo ulicama Nikšića noseći ikone i svijeće u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se prijeti oduzimanjem crkvene imovine, a poršku im je pružio i sveštenik poljske pravoslavne crkve.
Prethodno je u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog služen moleban, a kasnije se na gradskom Trgu slobode obratio protojerej Mihailo Čikvin iz poljske pravoslavne crkve, koji je istakao da ovo što se dešava u Crnoj Gori podržavaju tamo odakle dolazi.

“Mi vas gledamo i podržavamo i osjećamo jedinstvo”, rekao je Čikvin i dodao da u očima onih koji prisustvuju litiji nije vidio strah, već odvažnost, ponos i mudrost.

On je okupljenima poručio da je pred njima Sveti Vasilije, iza istina, a da imaju i odličnog mitropolita, episkope i sveštenstvo, koji ih predvode.

“S druge strane, imate cijeli pravoslavni i hrišćanski svijet iza sebe koji vas podržava, a iznad vas su Bog i njegovi anđeli i zato nemate čega da se bojite”, naglasio je poljski sveštenik.

On je dodao da cijeli svijet gleda narod u Crnoj Gori, te ih je zamolio da tako i nastave, jer se ovih dana ne rješava samo sudbina srpskog naroda i njegove crkve, već može biti i sudbina cijelog svijeta.

“Uz vas je istina i koračajte dalje”, poručio je Čikvin.

Protojerej stavrofor Miodrag Todorović istakao da će uz Božiju pomoć pobijediti.

“Da se i oni, koji pozivaju na nejedinstvo, opamete, da ih Bog blagoslovi i da vide da je ljepše biti u jedinstvu nego u nejedinstvu, sa narodom, a ne mimo narod”, poručio je Todorović.

Kolašinci su večeras poslije molebana u Crkvi svetog Dimitrija još jednom u litiji gradskim ulicama pokazali neslaganje sa usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana