Хасанбеговићу смета и Диана Будисављевић

Srna
Хасанбеговићу смета и Диана Будисављевић

ЗАГРЕБ - Хрватски десничар и историчар Златко Хасанбеговић противи се уврштавању филма "Дневник Диане Будисављевић" у наставни програм основних и средњих школа у Хрватској и тврди да је филм о жени која је из усташких логора спасиле хиљаде српске дјеце - "фалсификат". У својим наступима Хасанбеговић се позива на ревизионистичке радове неких квазиисторичара који негирају злочиначки карактер концентрационог логора Јасеновац и безобзирно умањују број страдалих у том логору.

Историчар Хрвоје Класић подсјећа да особе попут доктора Никице Барића са Хрватског института за историју тврде да је "прича о Диани Будисављевић измишљена" јер је цијелу акцију, наводно, одобрио и Спровео усташки режим "по налогу Анте Павелића".

"Остаје још само да Павелића због његовог хуманитарног рада предложе за праведника међу народима или чак постхумно за Нобелову награду за мир", цинично наводи Класић за "Нет портал".

Хасанбеговић и ревизионисти тврде да "Дневник Диане Будисављевић" не одговара историјским чињеницама, али је историчар Силвестер Милет недавно објавио анализу ревизионистичких теза и показао њихову апсурдност.

Такође, о филму афирмативно говори књига Наташе Матаушић "Акција Диане Будисављевић", о чему извјештавају хрватски медији.

Златко Хасанбеговић је био министар културе из редова ХДЗ-а у доба када је том странком руководио Томислав Карамарко, који је заговарао историјску рехабилитацију усташке државе.

Од момента побједе на Пулском фестивалу, филм "Дневник Диане Будисављевић", аутора Дане Будисављевић, на мети је бројних десничара у хрватском друштву, подсјећају хрватски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана