Hasanbegoviću smeta i Diana Budisavljević

Srna
Hasanbegoviću smeta i Diana Budisavljević

ZAGREB - Hrvatski desničar i istoričar Zlatko Hasanbegović protivi se uvrštavanju filma "Dnevnik Diane Budisavljević" u nastavni program osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj i tvrdi da je film o ženi koja je iz ustaških logora spasile hiljade srpske djece - "falsifikat". U svojim nastupima Hasanbegović se poziva na revizionističke radove nekih kvaziistoričara koji negiraju zločinački karakter koncentracionog logora Jasenovac i bezobzirno umanjuju broj stradalih u tom logoru.

Istoričar Hrvoje Klasić podsjeća da osobe poput doktora Nikice Barića sa Hrvatskog instituta za istoriju tvrde da je "priča o Diani Budisavljević izmišljena" jer je cijelu akciju, navodno, odobrio i Sproveo ustaški režim "po nalogu Ante Pavelića".

"Ostaje još samo da Pavelića zbog njegovog humanitarnog rada predlože za pravednika među narodima ili čak posthumno za Nobelovu nagradu za mir", cinično navodi Klasić za "Net portal".

Hasanbegović i revizionisti tvrde da "Dnevnik Diane Budisavljević" ne odgovara istorijskim činjenicama, ali je istoričar Silvester Milet nedavno objavio analizu revizionističkih teza i pokazao njihovu apsurdnost.

Takođe, o filmu afirmativno govori knjiga Nataše Mataušić "Akcija Diane Budisavljević", o čemu izvještavaju hrvatski mediji.

Zlatko Hasanbegović je bio ministar kulture iz redova HDZ-a u doba kada je tom strankom rukovodio Tomislav Karamarko, koji je zagovarao istorijsku rehabilitaciju ustaške države.

Od momenta pobjede na Pulskom festivalu, film "Dnevnik Diane Budisavljević", autora Dane Budisavljević, na meti je brojnih desničara u hrvatskom društvu, podsjećaju hrvatski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana