Хапшења због набављања хрватских докумената српским мафијашима

Срна
Хапшења због набављања хрватских докумената српским мафијашима

ЗАГРЕБ - Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић рекао је да је у полицијској акцији због прибављања хрватских докумената страним криминалним групама ухапшено око 30 људи, међу којима неколико особа из полиције.

Божиновић је додао да чињеница да су међу ухапшенима неки припадници полиције потврда досљедности "политике чишћења властитих редова", преноси ХРТ.

"Ријеч је о акцији, како ми је казао директор полиције, која се припрема већ дуже времена. Ухапшени су припадници домаћих група које су сарађивале са страним криминалним групама", рекао је Божиновић.

Полиција је проводи акцију хапшења припадника двију криминалних организација које су, према неслужбеним информацијама, прибављале информације и израђивале документе за мафијашке групе с подручја Србије и Грне Горе.

Портпарол МУП-а Марина Мандић потврдила је Хини да је јутрос почела реализација криминалистичког истраживања и да међу ухапшенима има запослених у МУП-у.

Акција се проводи на подручју цијеле Хрватске, посебно у Загребу и Карловцу.

Према неслужбеним информацијама ухапшени су за криминалце из Србије и Црне Горе прибављали информације и израђивали документе попут личних карти, путних исправа и возачких дозвола.

У криминалистичком истраживању слиједе претреси кућа, службених просторија и возила којима се осумњичени користе.

О хапшењима би се теком дана требало огласити и Ускок, с обзиром на то да је ријеч о групама организованог криминала.

Медији наводе да су припадници ове групе из Хрватске набављали и израђивали пасоше за припаднике "земунског клана", те припаднике црногорских кланова "шкаљара" и "кавчана".

"Јутарњи лист" наводи да је ријеч је о групацијама с којима се повезује више десетина мафијашких ликвидација на неколико континената.

Осумњичени припадници МУП-а из полицијског информативнога система наводно су одавали податке о идентитетима хрватских грађана који би били погодни да се на њихово име израђују лажни хрватски документи, пише овај лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана