Hapšenja zbog nabavljanja hrvatskih dokumenata srpskim mafijašima

Srna
Hapšenja zbog nabavljanja hrvatskih dokumenata srpskim mafijašima

ZAGREB - Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović rekao je da je u policijskoj akciji zbog pribavljanja hrvatskih dokumenata stranim kriminalnim grupama uhapšeno oko 30 ljudi, među kojima nekoliko osoba iz policije.

Božinović je dodao da činjenica da su među uhapšenima neki pripadnici policije potvrda dosljednosti "politike čišćenja vlastitih redova", prenosi HRT.

"Riječ je o akciji, kako mi je kazao direktor policije, koja se priprema već duže vremena. Uhapšeni su pripadnici domaćih grupa koje su sarađivale sa stranim kriminalnim grupama", rekao je Božinović.

Policija je provodi akciju hapšenja pripadnika dviju kriminalnih organizacija koje su, prema neslužbenim informacijama, pribavljale informacije i izrađivale dokumente za mafijaške grupe s područja Srbije i Grne Gore.

Portparol MUP-a Marina Mandić potvrdila je Hini da je jutros počela realizacija kriminalističkog istraživanja i da među uhapšenima ima zaposlenih u MUP-u.

Akcija se provodi na području cijele Hrvatske, posebno u Zagrebu i Karlovcu.

Prema neslužbenim informacijama uhapšeni su za kriminalce iz Srbije i Crne Gore pribavljali informacije i izrađivali dokumente poput ličnih karti, putnih isprava i vozačkih dozvola.

U kriminalističkom istraživanju slijede pretresi kuća, službenih prostorija i vozila kojima se osumnjičeni koriste.

O hapšenjima bi se tekom dana trebalo oglasiti i Uskok, s obzirom na to da je riječ o grupama organizovanog kriminala.

Mediji navode da su pripadnici ove grupe iz Hrvatske nabavljali i izrađivali pasoše za pripadnike "zemunskog klana", te pripadnike crnogorskih klanova "škaljara" i "kavčana".

"Jutarnji list" navodi da je riječ je o grupacijama s kojima se povezuje više desetina mafijaških likvidacija na nekoliko kontinenata.

Osumnjičeni pripadnici MUP-a iz policijskog informativnoga sistema navodno su odavali podatke o identitetima hrvatskih građana koji bi bili pogodni da se na njihovo ime izrađuju lažni hrvatski dokumenti, piše ovaj list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana