Грлић-Радман: Комшић дјелује дестабилизујуће на сусједне земље

Срна
Грлић-Радман: Комшић дјелује дестабилизујуће на сусједне земље

Загреб - Хрватски шеф дипломатије Гордан Грлић-Радман оцијенио је да предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић својим изјавама и понашањем дјелује дестабилизујуће не само на положај сва три конститутивна народа у БиХ, него и на сусједне земље.

Поводом Комшићеве изјаве током сусрета са званичником УН у Њујорку да појединци у Хрватској негирају злочин геноцида над Србима, Ромима и Јеврејима у оквиру НДХ, Грлић-Радман је рекао да у сваком демократском друштву постоје појединци који одступају од доминантних вриједности за које се залаже друштво.

"Хрватска се одредила и осудила све тоталитарне режиме...Ми смо окренути ка будућности па нас чуди да се Комшић бави прошлошћу умјесто својим положајем политичара у БиХ", рекао је Грлић-Радман новинарима.

Он каже да га чуди што Комшић није осудио декларацију СДА која говори о унитарној БиХ, преносе хрватски медији.

Грлић-Радман је истакао да је Комшић злоупотријебио говорницу Генералне скупштине УН, будући да је износио властите ставове и није имао сагласност трочланог Предсједништва, што је уобичајена пракса.

"Његов наратив је његов лични став", рекао је Грлић-Радман.

Он навео да Хрватска и даље снажно наглашава да Комшић није изабран вољом хрватског народа, што је противно духу и слову Вашингтонског и Дејтонског споразум и да не представља хрватски народ.

Грлић-Радман је поручио Комшићу да би више требало да се бави реформским процесима, владавином права, демократским вриједностима у БиХ и да има визију будућности, мира и стабилности.

Он је рекао да Хрватска од првог дана подржава цјеловиту БиХ и равноправност три конститутивна народа, као и европску будућност БиХ.

Он је рекао да је јуче посјетио Бањалуку, гдје су данас Хрвати малобројни, али да ондје Комшић још није био.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана