Grlić-Radman: Komšić djeluje destabilizujuće na susjedne zemlje

Srna
Grlić-Radman: Komšić djeluje destabilizujuće na susjedne zemlje

Zagreb - Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić-Radman ocijenio je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić svojim izjavama i ponašanjem djeluje destabilizujuće ne samo na položaj sva tri konstitutivna naroda u BiH, nego i na susjedne zemlje.

Povodom Komšićeve izjave tokom susreta sa zvaničnikom UN u Njujorku da pojedinci u Hrvatskoj negiraju zločin genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima u okviru NDH, Grlić-Radman je rekao da u svakom demokratskom društvu postoje pojedinci koji odstupaju od dominantnih vrijednosti za koje se zalaže društvo.

"Hrvatska se odredila i osudila sve totalitarne režime...Mi smo okrenuti ka budućnosti pa nas čudi da se Komšić bavi prošlošću umjesto svojim položajem političara u BiH", rekao je Grlić-Radman novinarima.

On kaže da ga čudi što Komšić nije osudio deklaraciju SDA koja govori o unitarnoj BiH, prenose hrvatski mediji.

Grlić-Radman je istakao da je Komšić zloupotrijebio govornicu Generalne skupštine UN, budući da je iznosio vlastite stavove i nije imao saglasnost tročlanog Predsjedništva, što je uobičajena praksa.

"Njegov narativ je njegov lični stav", rekao je Grlić-Radman.

On naveo da Hrvatska i dalje snažno naglašava da Komšić nije izabran voljom hrvatskog naroda, što je protivno duhu i slovu Vašingtonskog i Dejtonskog sporazum i da ne predstavlja hrvatski narod.

Grlić-Radman je poručio Komšiću da bi više trebalo da se bavi reformskim procesima, vladavinom prava, demokratskim vrijednostima u BiH i da ima viziju budućnosti, mira i stabilnosti.

On je rekao da Hrvatska od prvog dana podržava cjelovitu BiH i ravnopravnost tri konstitutivna naroda, kao i evropsku budućnost BiH.

On je rekao da je juče posjetio Banjaluku, gdje su danas Hrvati malobrojni, ali da ondje Komšić još nije bio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana