Грешком сина и себе уписао као Хрвате, тужио државу јер не може да то промијени

Танјуг
Грешком сина и себе уписао као Хрвате, тужио државу јер не може да то промијени

ЗАГРЕБ - Један становник Хрватске српске националности који живи у САД поднио је тужбу у којој тврди да му Република Хрватска крши право на породични живот дефинисано Европском конвенцијом о заштити људских права.

Европски суд за људска права саопштио је да је овај човјек 2007. године дошао у хрватски конзулат у Њујорку и пријавио рођење свог сина, међутим помијешао је појмове народности и држављанства и грешком је у двије рубрике формулара уписао да су он и син Хрвати умјесто да су држављани Хрватске српске националности.

Када је примијетио грешку, човјек је затражио од хрватских власти да исправе нетачне податке, али његов захтјев је одбио суд уз образложење да током процеса регистрације нису погријешиле надлежне службе и стога нема законског основа за покретање процедуре да се пропуст исправи, преноси портал Индекср. Хрватски држављанин који живи у САД закључио је да му се тиме крши право на породични живот дефинисан Европском конвенцијом о заштити људских права и основних људских слобода због чега је и пред Европским судом недавно покренуо поступак против Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана