Greškom sina i sebe upisao kao Hrvate, tužio državu jer ne može da to promijeni

Tanjug
Greškom sina i sebe upisao kao Hrvate, tužio državu jer ne može da to promijeni

ZAGREB - Jedan stanovnik Hrvatske srpske nacionalnosti koji živi u SAD podnio je tužbu u kojoj tvrdi da mu Republika Hrvatska krši pravo na porodični život definisano Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

Evropski sud za ljudska prava saopštio je da je ovaj čovjek 2007. godine došao u hrvatski konzulat u Njujorku i prijavio rođenje svog sina, međutim pomiješao je pojmove narodnosti i državljanstva i greškom je u dvije rubrike formulara upisao da su on i sin Hrvati umjesto da su državljani Hrvatske srpske nacionalnosti.

Kada je primijetio grešku, čovjek je zatražio od hrvatskih vlasti da isprave netačne podatke, ali njegov zahtjev je odbio sud uz obrazloženje da tokom procesa registracije nisu pogriješile nadležne službe i stoga nema zakonskog osnova za pokretanje procedure da se propust ispravi, prenosi portal Indeksr. Hrvatski državljanin koji živi u SAD zaključio je da mu se time krši pravo na porodični život definisan Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda zbog čega je i pred Evropskim sudom nedavno pokrenuo postupak protiv Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana