Грдић Радман се нада договору Бошњака и Хрвата уз посредовање ЕУ

Срна
Грдић Радман се нада договору Бошњака и Хрвата уз посредовање ЕУ

ЗАГРЕБ- Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман изразио је данас наду да би хрватски и бошњачки званичници, уз посредовање ЕУ, могли постићи договор о начину бирања делегата за Дом народа у Федерацији БиХ /ФБиХ/, како би се избјегло прегласавање Хрвата и нова политичка криза након избора најесен.

"Надам се да постоји још простора како би се, уз залагање предсједника хрватске Владе Андреја Пленковића и предсједника Европског савјета Шарла Мишела, постигао договор о подјели мандата за Дом народа пуно раније, а не послије избора, како БиХ не би ушла у нову кризу", рекао је Грлић Радман у Љубушком.

Хрватски шеф дипломатије навео је да су Хрвате у БиХ у неколико наврата на изборима прегласавали три и по пута бројнији Бошњаци, оцјењујући ту праксу кршењем Дејтонског споразума, преноси "Индекс".

"То није у духу и слову Дејтонског споразума. Ако се ми сви залажемо за владавину права и међународног права, то треба бити случај и у БиХ“, истакао је он.

За Жељка Комшића рекао је да је узурпирао мјесто хрватског члана Предсједништва БиХ.

"Није изабран гласовима Хрвата, него већинског народа. То говори о особи која не поштује демократске вриједности и владавину права“, рекао је Грлић Радман.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана