Grdić Radman se nada dogovoru Bošnjaka i Hrvata uz posredovanje EU

Srna
Grdić Radman se nada dogovoru Bošnjaka i Hrvata uz posredovanje EU

ZAGREB- Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izrazio je danas nadu da bi hrvatski i bošnjački zvaničnici, uz posredovanje EU, mogli postići dogovor o načinu biranja delegata za Dom naroda u Federaciji BiH /FBiH/, kako bi se izbjeglo preglasavanje Hrvata i nova politička kriza nakon izbora najesen.

"Nadam se da postoji još prostora kako bi se, uz zalaganje predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela, postigao dogovor o podjeli mandata za Dom naroda puno ranije, a ne poslije izbora, kako BiH ne bi ušla u novu krizu", rekao je Grlić Radman u Ljubuškom.

Hrvatski šef diplomatije naveo je da su Hrvate u BiH u nekoliko navrata na izborima preglasavali tri i po puta brojniji Bošnjaci, ocjenjujući tu praksu kršenjem Dejtonskog sporazuma, prenosi "Indeks".

"To nije u duhu i slovu Dejtonskog sporazuma. Ako se mi svi zalažemo za vladavinu prava i međunarodnog prava, to treba biti slučaj i u BiH“, istakao je on.

Za Željka Komšića rekao je da je uzurpirao mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"Nije izabran glasovima Hrvata, nego većinskog naroda. To govori o osobi koja ne poštuje demokratske vrijednosti i vladavinu prava“, rekao je Grlić Radman.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana