Грчки ловци чувају македонско небо

Агенције
Грчки ловци чувају македонско небо

Скопље - Министарства одбране Сјеверне Македоније и Грчке потписала су јуче у Атини технички аранжман, на основу којег ће грчке ваздухопловне снаге спроводити “Air-Policing” и чувати македонско небо.

Аранжман који су потписали начелник Генералштаба Сјеверне Македоније генерал Васко Гјурчиновски и начелник одбране Грчке генерал Христос Кристодулу представља озваничење мисије “Air-Policing”, која ће бити реализована у координацији са НАТО-ом, саопштавају из македонског Министарства одбране.

Потписани аранжман произлази од новог споразума за сарадњу у области одбране између Скопља и Атине.

Њега су потписали македонска министарка одбране Радмила Шекјеринска и бивши министар одбране Грчке Евангелос Апостолакис током званичне посјете бившег премијера Грчке Алексиса Ципраса Сјеверној Македонији.

У мају ове године грчки ловци Ф-16 реализовали су два прелета у ваздушном простору Сјеверне Македоније, као први пробни прелет за потребе мисије НАТО “Air-Policing”, с циљем провјера комуникација и радарске покривености македонског неба.

Како наводе македонске медије, мисија  представља ексклузивну добит, која важи само у државама чланицама НАТО-а и укључује коришћење система за праћење ваздушног простора и управљање системом команде и контроле ваздухопловних снага са снагама и средствима за противваздушну одбрану, укључујући и борбене авионе.

Циљ је заштита интегритета ваздушног простора земаља чланица НАТО-а.

Црна Гора током приступања у НАТО такође је потписала технички споразум за “Air-Policing” са Грчком и Италијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана