Grčki lovci čuvaju makedonsko nebo

Agencije
Grčki lovci čuvaju makedonsko nebo

Skoplje - Ministarstva odbrane Sjeverne Makedonije i Grčke potpisala su juče u Atini tehnički aranžman, na osnovu kojeg će grčke vazduhoplovne snage sprovoditi “Air-Policing” i čuvati makedonsko nebo.

Aranžman koji su potpisali načelnik Generalštaba Sjeverne Makedonije general Vasko Gjurčinovski i načelnik odbrane Grčke general Hristos Kristodulu predstavlja ozvaničenje misije “Air-Policing”, koja će biti realizovana u koordinaciji sa NATO-om, saopštavaju iz makedonskog Ministarstva odbrane.

Potpisani aranžman proizlazi od novog sporazuma za saradnju u oblasti odbrane između Skoplja i Atine.

Njega su potpisali makedonska ministarka odbrane Radmila Šekjerinska i bivši ministar odbrane Grčke Evangelos Apostolakis tokom zvanične posjete bivšeg premijera Grčke Aleksisa Ciprasa Sjevernoj Makedoniji.

U maju ove godine grčki lovci F-16 realizovali su dva preleta u vazdušnom prostoru Sjeverne Makedonije, kao prvi probni prelet za potrebe misije NATO “Air-Policing”, s ciljem provjera komunikacija i radarske pokrivenosti makedonskog neba.

Kako navode makedonske medije, misija  predstavlja ekskluzivnu dobit, koja važi samo u državama članicama NATO-a i uključuje korišćenje sistema za praćenje vazdušnog prostora i upravljanje sistemom komande i kontrole vazduhoplovnih snaga sa snagama i sredstvima za protivvazdušnu odbranu, uključujući i borbene avione.

Cilj je zaštita integriteta vazdušnog prostora zemalja članica NATO-a.

Crna Gora tokom pristupanja u NATO takođe je potpisala tehnički sporazum za “Air-Policing” sa Grčkom i Italijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana