Грбин о упозорењу Уставног суда Хрватске: Ово је срамотно, недопустиво, неће вам проћи

Танјуг
Грбин о упозорењу Уставног суда Хрватске: Ово је срамотно, недопустиво, неће вам проћи

ЗАГРЕБ - Предсједник Социјалдемократске партије Хрватске (СДП) и лидер коалиције Реке правде Пеђа Грбин изјавио је данас да је упозорење Уставног суда да предсједник Хрватске Зоран Милановић не може бити ни мандатар, нити премијер срамотно и поручио је том суду да упозорење “могу објесити мачку о реп” јер, као је навео, у њему нема правних аргумената.

Грбин је изразио жаљење што је СДП поштовао одлуку Уставног суда од 18. марта да је Милановићу забрањено да учествује у изборној кампањи док не поднесе оставку на функцију предсједника, пренијела је Хина.

Грбин је рекао да је, слушајући данашњу изјаву предсједника Уставног суда Хрватске Мирослава Шепаровића, стекао утисак да би он поништио резултате избора да су они били другачији, односно да ХДЗ није освојио највише мандата.

Оцијенио је да је Уставни суд данашњом одлуком обезвредио право грађана да бирају своје представнике.

 “Поручујем им - сазовите нову сједницу одмах сад и донесите одлуку у којој пише да једини предсједник Владе сме да буде Андреј Пленковић. Но, ја кажем - неће вам проћи”, навео је Грубин. 

Предсједник Уставног суда Хрватске Мирослав Шепаровић саопштио је данас да Милановић не може да буде кандидат за мандатара за састав владе, али ни премијер, наводећи да свако другачије тумачење угрожава вишестраначки парламентарни демократски уставни поредак и владавину права.

Суд је оцијенио да је Милановић својим изјавама и понашањем, односно учествовањем у изборној кампањи без подношења оставке на предсједничку дужност, довео себе у позицију да не може да буде мандатар за састав будуће владе, као ни премијер.

За ту одлуку је гласало девет судија Уставног суда, троје је било против, а један није присуствовао седници.

Према резултатима, које је објавила хрватска државна изборна комисија ДИП, на основу готово 100 одсто бирачких места, ХДЗ је освојио 61 мандат, а коалиција око СДП-а 42.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана