Grbin o upozorenju Ustavnog suda Hrvatske: Ovo je sramotno, nedopustivo, neće vam proći

Tanjug
Grbin o upozorenju Ustavnog suda Hrvatske: Ovo je sramotno, nedopustivo, neće vam proći

ZAGREB - Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) i lider koalicije Reke pravde Peđa Grbin izjavio je danas da je upozorenje Ustavnog suda da predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ne može biti ni mandatar, niti premijer sramotno i poručio je tom sudu da upozorenje “mogu objesiti mačku o rep” jer, kao je naveo, u njemu nema pravnih argumenata.

Grbin je izrazio žaljenje što je SDP poštovao odluku Ustavnog suda od 18. marta da je Milanoviću zabranjeno da učestvuje u izbornoj kampanji dok ne podnese ostavku na funkciju predsjednika, prenijela je Hina.

Grbin je rekao da je, slušajući današnju izjavu predsjednika Ustavnog suda Hrvatske Miroslava Šeparovića, stekao utisak da bi on poništio rezultate izbora da su oni bili drugačiji, odnosno da HDZ nije osvojio najviše mandata.

Ocijenio je da je Ustavni sud današnjom odlukom obezvredio pravo građana da biraju svoje predstavnike.

 “Poručujem im - sazovite novu sjednicu odmah sad i donesite odluku u kojoj piše da jedini predsjednik Vlade sme da bude Andrej Plenković. No, ja kažem - neće vam proći”, naveo je Grubin. 

Predsjednik Ustavnog suda Hrvatske Miroslav Šeparović saopštio je danas da Milanović ne može da bude kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, navodeći da svako drugačije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

Sud je ocijenio da je Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno učestvovanjem u izbornoj kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost, doveo sebe u poziciju da ne može da bude mandatar za sastav buduće vlade, kao ni premijer.

Za tu odluku je glasalo devet sudija Ustavnog suda, troje je bilo protiv, a jedan nije prisustvovao sednici.

Prema rezultatima, koje je objavila hrvatska državna izborna komisija DIP, na osnovu gotovo 100 odsto biračkih mesta, HDZ je osvojio 61 mandat, a koalicija oko SDP-a 42.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana