Фон дер Лајен: ЕУ ће подржати земље западног Балкана са милијарду евра

Танјуг
Фон дер Лајен: ЕУ ће подржати земље западног Балкана са милијарду евра

 ТИРАНА - Порука данашњег самита је порука уједињења, цио регион Западног Балкана припада Европској ункији, рекла предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен на данашњем самиту у Тирани.

Битна тема данашњег самита била је енергетска ефикасност, а предсједница ЕК је изјавила како је важно да ријешења ЕУ важе и за регион.

"Битно је да рјешења која доносимо у ЕУ буду и у региону, те смо одлучили да пакет помоћи региону буде милијарду евра од чега ће пола бити уложено у обновљиву енергију, која је јефтинија, боља за планету и чиме ћемо добити више послова за људе региона, а други дио ћемо уложити у инфраструктуру", рекла је фон дер Лајен.

Додала је да је договорено 6 различитих пројеката за изворе обновљиве енергије као што су хидроелектране и соларни панели, који ће повећати енергетску ефикасност школа и болница.

"Одобрено је и 40 битних пројеката који се тичу транспорта, чисте воде и прераде отпадне воде у вриједности од 1,5 милијарди евра. Економски и инестициони план је на добром путу", изјавила је она.

Поновила је да подржава интеграцију региона у ЕУ, као и да је направљен велики помак у правом смјеру.

"Историјски корак је кандидатура Сјеверне Македоније и Албаније за чланство у ЕУ и ЕК препоручује Босну као слиједећег кандидата", рекла је фон дер Лајен.

Говорећи о великом проблему миграција са којим се суочава Западни Балкан, а који је једна од рута илегалних миграната, рекла је да су миграције заједнички изазов.

"Јуче је на самиту представљен план који се тиче миграција и очекујемо да се све земље региона усагласе са нашим планом, заједно ћемо доћи до рјешења" рекла је фон дер Лајен.

Говорећи о плану Едија Раме да се младима из региона омогући лакше студирање на европским универзитетима рекла је да ће студенти са Балкана у будућности моћи не само физички, него и на даљину да прате предавања на европским универзитетима, јер могућност студирања на даљину сада постоји само за студенте из ЕУ.

"Надам се да ћемо на самитима у будућности постићи договор о европским универзитетима за регион", закључила је предсједница Европске Комисије.

Урсула фон дер Лајен је у свом обраћању дотакла дпоменула дискусују са регионом о рату у Украјини и поручила да је важно да се земље региона усагласе са политиком ЕУ према Русији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана