Fon der Lajen: EU će podržati zemlje zapadnog Balkana sa milijardu evra

Tanjug
Fon der Lajen: EU će podržati zemlje zapadnog Balkana sa milijardu evra

 TIRANA - Poruka današnjeg samita je poruka ujedinjenja, cio region Zapadnog Balkana pripada Evropskoj unkiji, rekla predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na današnjem samitu u Tirani.

Bitna tema današnjeg samita bila je energetska efikasnost, a predsjednica EK je izjavila kako je važno da riješenja EU važe i za region.

"Bitno je da rješenja koja donosimo u EU budu i u regionu, te smo odlučili da paket pomoći regionu bude milijardu evra od čega će pola biti uloženo u obnovljivu energiju, koja je jeftinija, bolja za planetu i čime ćemo dobiti više poslova za ljude regiona, a drugi dio ćemo uložiti u infrastrukturu", rekla je fon der Lajen.

Dodala je da je dogovoreno 6 različitih projekata za izvore obnovljive energije kao što su hidroelektrane i solarni paneli, koji će povećati energetsku efikasnost škola i bolnica.

"Odobreno je i 40 bitnih projekata koji se tiču transporta, čiste vode i prerade otpadne vode u vrijednosti od 1,5 milijardi evra. Ekonomski i inesticioni plan je na dobrom putu", izjavila je ona.

Ponovila je da podržava integraciju regiona u EU, kao i da je napravljen veliki pomak u pravom smjeru.

"Istorijski korak je kandidatura Sjeverne Makedonije i Albanije za članstvo u EU i EK preporučuje Bosnu kao slijedećeg kandidata", rekla je fon der Lajen.

Govoreći o velikom problemu migracija sa kojim se suočava Zapadni Balkan, a koji je jedna od ruta ilegalnih migranata, rekla je da su migracije zajednički izazov.

"Juče je na samitu predstavljen plan koji se tiče migracija i očekujemo da se sve zemlje regiona usaglase sa našim planom, zajedno ćemo doći do rješenja" rekla je fon der Lajen.

Govoreći o planu Edija Rame da se mladima iz regiona omogući lakše studiranje na evropskim univerzitetima rekla je da će studenti sa Balkana u budućnosti moći ne samo fizički, nego i na daljinu da prate predavanja na evropskim univerzitetima, jer mogućnost studiranja na daljinu sada postoji samo za studente iz EU.

"Nadam se da ćemo na samitima u budućnosti postići dogovor o evropskim univerzitetima za region", zaključila je predsjednica Evropske Komisije.

Ursula fon der Lajen je u svom obraćanju dotakla dpomenula diskusuju sa regionom o ratu u Ukrajini i poručila da je važno da se zemlje regiona usaglase sa politikom EU prema Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana