Филм о Диани Будисављевић у школском програму у Хрватској

ГС
Филм о Диани Будисављевић у школском програму у Хрватској

ЗАГРЕБ - Филм "Дневник Диане Будисављевић", дјело Дане Будисављевић добио је сагласност Министарства науке и образовања Хрватске за укључивање у наставни програм за ученике основних и средњих школа.

Министарство је, пренијела је Хина, одобрило и предложену стручно израђену методичку припрему наставне јединице "Дневник Диане Будисављевић и период Другог свјетског рата у Хрватској", оцијенивши је промишљеном и с јасно одређеним васпитно-образовним исходима.

Како се истиче у образложењу, филм је подржан јер настоји да скрене пажњу младих и сензибилизованих на различите облике нетолеранције и дискриминације, а приказивао би се ученицима од 13 до 18 година у оквиру пројектног дана или као школски пројект који ће их подстаћи на промишљање и позитивно деловање.

Едукативни материјали везани уз филм "Дневник Диане Будисављевић" идјелом су пројекта "Дневник Диане Будисављевић - од филма до виртуалног музеја" чији је развој подржало Министарство културе.

Филм који је апсолутни побједник прошлогодишњег Пулског филмског фестивала, досад је освојио више од 15 награда, а редитељка је за њега освојила и Награду "Владимир Назор".

Та филмска прича о жени која је током Другог свјетског рата спасила на хиљаде српске дјеце из логора досад је погледало више од 70.000 људи и на иницијативу наставника, више од 5.000 ученика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана