Film o Diani Budisavljević u školskom programu u Hrvatskoj

GS
Film o Diani Budisavljević u školskom programu u Hrvatskoj

ZAGREB - Film "Dnevnik Diane Budisavljević", djelo Dane Budisavljević dobio je saglasnost Ministarstva nauke i obrazovanja Hrvatske za uključivanje u nastavni program za učenike osnovnih i srednjih škola.

Ministarstvo je, prenijela je Hina, odobrilo i predloženu stručno izrađenu metodičku pripremu nastavne jedinice "Dnevnik Diane Budisavljević i period Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj", ocijenivši je promišljenom i s jasno određenim vaspitno-obrazovnim ishodima.

Kako se ističe u obrazloženju, film je podržan jer nastoji da skrene pažnju mladih i senzibilizovanih na različite oblike netolerancije i diskriminacije, a prikazivao bi se učenicima od 13 do 18 godina u okviru projektnog dana ili kao školski projekt koji će ih podstaći na promišljanje i pozitivno delovanje.

Edukativni materijali vezani uz film "Dnevnik Diane Budisavljević" idjelom su projekta "Dnevnik Diane Budisavljević - od filma do virtualnog muzeja" čiji je razvoj podržalo Ministarstvo kulture.

Film koji je apsolutni pobjednik prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, dosad je osvojio više od 15 nagrada, a rediteljka je za njega osvojila i Nagradu "Vladimir Nazor".

Ta filmska priča o ženi koja je tokom Drugog svjetskog rata spasila na hiljade srpske djece iz logora dosad je pogledalo više od 70.000 ljudi i na inicijativu nastavnika, više od 5.000 učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana